Gemeente Hengelo

Actie preventief fouilleren positief ervaren door uitgaanspubliek

De actie preventief fouilleren, die op 8 december 2007 door de politie in het uitgaanscentrum van Hengelo is gehouden, is positief ervaren door het uitgaanspubliek. Dit is een van de uitkomsten die staat beschreven in het evaluatierapport dat door een onafhankelijk bureau is opgesteld. De actie leverde dertien steekwapens op. Vijf verdachten worden door justitie vervolgd wegens verboden wapenbezit.

Toezegging

Op 8 december 2007 heeft de politie in de Hengelose binnenstad voor de eerste keer een actie preventief fouilleren uitgevoerd. Hiervoor had burgemeester Kerckhaert de Hengelose binnenstad een kleine maand eerder als veiligheidsrisicogebied bestempeld, een noodzakelijke voorwaarde. Op 28 november 2007 was het besluit van de burgemeester nog onderwerp van stevige discussie in de raadscommissie Bestuur. Enkele raadsleden waren kritisch over de noodzaak van toepassing van de maatregel preventief fouilleren. In de raadscommissie heeft burgemeester Kerckhaert de toezegging gedaan dat de eerste actie uitvoerig zal worden geëvalueerd en dat deze evaluatie met de raadscommissie zal worden besproken, voordat er nieuwe acties gepland worden.

Drie delen

De evaluatie bestaat uit drie delen: de gegevens van de politie met betrekking tot de feitelijke resultaten, een onderzoek ter plekke en het internetpanel.

Op de avond van de actie zelf zijn gefouilleerde mensen en passanten geïnterviewd door een onafhankelijk bureau. Daarnaast is in de week na de actie het internetpanel bevraagd over de actie.

Belangrijkste uitkomsten van de evaluatie zijn dat een ruime meerderheid voorstander is van preventief fouilleren. Van de gefouilleerden vond 80% dit, van de passanten en panel was dit respectieflijk 55% en 72%. Gefouilleerden en passanten beschouwen het fouilleren als een geringe aantasting van hun privacy. Bijna de helft van de gefouilleerden is van mening dat door de actie het eigen veiligheidsgevoel (sterk) is verbeterd.

Het optreden door de politie is door de gefouilleerden als (zeer) positief ervaren (80%). Zowel de geïnterviewden als de leden van het panel hebben aangegeven voorstander te zijn van fouilleeracties op andere plekken in Hengelo.

Steekwapens

De actie heeft in totaal dertien steekwapens opgeleverd variërend van een schroevendraaier en een schaar tot gevaarlijke messen. Enkele zaken zijn na selectie door de Officier van Justitie geseponeerd. Vijf verdachten, waaronder één bij wie drie messen en drugs zijn aangetroffen, worden door justitie vervolgd wegens verboden wapenbezit.

De politie heeft aangegeven dat deze zaken niet waren aangetroffen in het reguliere toezicht op uitgaansavonden.

* Klik hier voor het evaluatierapport

* Klik hier voor de uitslag van het internetpanel