Ingezonden persbericht


Digitaal overdrachtsdossier voor patiënten met beroerte in St Lucas Andreas Ziekenhuis

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis ondertekende met de firma Inforay International BV een intentieovereenkomst voor de implementatie van Webkis, een applicatie voor een transmuraal stroke keteninformatiesystyeem. De applicatie Webkis heeft als doel de zorg voor de patiënt na een beroerte te verbeteren, door de overdracht van patiënteninformatie tussen de afdelingen van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en naar zorgorganisaties buiten het ziekenhuis te optimaliseren.

Onderzoek toonde aan dat de overleving en mate van zelfstandig functioneren van patiënten na een beroerte verbetert door zorg op een speciaal hiervoor ingerichte afdeling: de stroke unit. Onder meer de toepassing van deze stroke unit heeft de zorg rondom patiënten met een beroerte ingrijpend veranderd en nauwere samenwerking tussen de verschillende professionals doen ontstaan. De vervolgbehandeling en zorg moeten regionaal georganiseerd zijn. Deze regionale organisatie heet stroke service ofwel stroke ketenzorg. De stroke service streeft naar verbetering van kwaliteit en doelmatigheid van zorg voor patiënten met een beroerte en hun naasten. De ontwikkeling van een elektronisch keteninformatiesystyeem voor de stroke service zal moeten bijdragen aan optimalisering van de informatie- overdracht tussen de schakels in de zorgketen en verbetering van de kwaliteit van de zorg voor patiënten met een beroerte in Nederland.

Communicatie
Zorgverleners betrokken bij de stroke service hebben behoefte aan verbeterde communicatie tussen de verschillende disciplines binnen de keten. Webkis voorziet hierin zodat door het delen van informatie, onder meer over het medicatiegebruik, de protocollaire opzet en de mogelijkheid tot kwaliteitsbewaking de efficiëntie van de zorg zal toenemen.

Renske van den Berg-Vos, neuroloog Sint Lucas Andreas Ziekenhuis: 'Binnen diverse stroke services in Nederland vinden regionale initiatieven plaats voor elektronische stroke ketendossiers. Ik ben blij dat wij nu als een van de eerste stroke services daadwerkelijk een systeem gaan implementeren.' Rein Vehmeijer, directeur Inforay: 'Wij zijn in staat om in korte tijd een hoogwaardig ketendossier te realiseren en in te voeren. Een 'webbased' dossier dat door alle betrokken zorgverleners bij ketenpartners is in te zien en aan te vullen.'

Projectleider
Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is onderdeel van een geformaliseerde stroke service in de regio Amsterdam, waarin afspraken gemaakt zijn over een adequate overdracht van patiënten tussen voorzieningen in de keten en voor de borging van kwaliteit van de keten in zijn geheel. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis zal gaan optreden als projectleider voor het samenstellen en implementeren van een transmuraal keteninformatiesysteem in de regio Amsterdam-West. Deze invoering kan gezien worden als onderdeel van het plan om in heel Amsterdam te komen tot een integraal transmuraal dossier voor de behandeling van patiënten met een beroerte.