Nieuwe mogelijkheden voor vrijwillige inzet

17/01/2008 10:32



MOVISIE



Lokaal onder de Loep: trendrapport vrijwillige inzet 2008

Nieuwe mogelijkheden voor vrijwillige inzet

Het vrijwilligerswerk in Nederland kan zich opmaken voor nieuwe kansen. De vrijwillige inzet stabiliseert, maar de verschijningsvorm is in beweging. De prognose tot 2015 laat voorzichtig optimisme zien. Aan de hand van zes trends toont Lokaal onder de loep, het trendrapport vrijwillige inzet 2008, dat de kracht van vrijwillige inzet op lokaal niveau ligt. Omdat de nieuwste verzameling trends niet mag ontbreken tijdens de landelijke onderzoeksbijeenkomst vrijwilligerswerk op 17 januari 2008, wordt het eerste exemplaar van het trendrapport op deze dag gepresenteerd aan alle aanwezigen.

Hoewel het potentieel aan beschikbare vrijwillige inzet stabiliseert, is de verschijningsvorm flink in beweging. In het traditionele vrijwilligerswerk komen steeds vaker varianten voor waarbij sprake is van enige mate van verplichting. Ook varianten waarbij op een bepaalde manier een beloning wordt gegeven, zijn niet vreemd. De nieuwe vormen verbreden het scala van mogelijkheden voor de vrijwilligersorganisatie, maar brengen ook nieuwe risico's met zich mee: overvragen van burgers bijvoorbeeld of verspillen van beschikbare vrijwillige inzet. Duurzaam omgaan met vrijwillige energie wordt belangrijk.

Zes trends
Informatisering, humanisering, regionalisering, vergrijzing, risicobeheersing en polarisering zijn de zes trends die de komende jaren van invloed zullen zijn op de vrijwillige inzet van burgers. Lokaal onder de loep beschrijft de uitvoering van iedere trend in een modeldorp of -stad. De effecten van de trends worden vervolgens belicht aan de hand van praktijkvoorbeelden uit bestaande vrijwilligersorganisaties en overheden.

Lokaal onder de loep
De kracht van vrijwillige inzet ligt op lokaal niveau. De trends dagen gemeenten en vrijwilligersorganisaties uit om hier actief op in te spelen. Lokaal onder de loep roept op om gebruik te maken van de positieve energie van een trend als humanisering, van de kracht van de vergrijzende samenleving en van de nadruk op de regio. Zo wordt de vrijwillige inzet van burgers optimaal ingezet en benut. De Wmo biedt lokale overheden de mogelijkheid burgers en organisaties te faciliteren in het zoeken van samenwerking met andere organisaties of in het aanboren van nieuwe financiële bronnen.

Trendrapport vrijwillige inzet 2008
Het Trendrapport vrijwillige inzet 2008 combineert in twee delen de laatste cijfers, feiten en ontwikkelin-gen in het vrijwilligerswerk in Nederland. Pakkende voorbeelden illustreren hoe vrijwilligersorganisaties en overheden lokaal inspelen op de Wmo, de vergrijzing of de informatiemaatschappij. Het trendrapport is te bestellen via de website van MOVISIE voor 10 Euro.





http://www.movisie.nl/smartsite.dws?id=108274