Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Weerspiegel gaat 35e jaargang in
17 januari 2008 - Weerspiegel, het maandblad voor de georganiseerde weeramateurs, de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) is zijn 35e jaargang ingegaan. Naast veel waarneemgegevens wordt ook aandacht besteed aan het veranderende klimaat.
Weerspiegel januari 2008
Weerspiegel januari 2008

Ad Vermaas bespreekt in het januari-nummer van Weerspiegel de snelle vergroting van de tropengordel door de opwarming van de aarde. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor onder andere de landbouw, watervoorziening en ecosystemen. Daarnaast zou het tot gevolg kunnen hebben dat ook de grootschalige circulatiesystemen op de gematigde breedten naar de polen opschuiven.

In de wolkenrubriek beschrijft Adrie Huiskamp van het KNMI, die actief betrokken is bij de weeramateurs, dit keer de onweerswolk, de cumulonimbus. Deze buienwolken horen tot de eest imposante waarbij een enorme hoeveelheid energie vrijkomt. Verder biedt deze Weerspiegel een heranalyse van de storm die verantwoordelijk was voor de Watersnoodramp van 1953. De storm is opnieuw doorgerekend maar dan met de huidige weermodellen. Dit om na te gaan of een dergelijke storm nu beter voorspeld had kunnen worden. Het antwoord laat zich raden: ja dus. Enkele dagen tevoren verraadde de storm zich al in volle glorie op de herberekende weerkaarten en tegenwoordig zou er door het KNMI natuurlijk ook tijdig een weeralarm af zijn gegeven en zouden door de betere communicatie veel meer mensen en instanties gewaarschuwd zijn. Het artikel van Robert Mureau van het KNMI verscheen eerder in Meteorologica van de Nederlandse Vereniging van BeroepsMeteorologen (NVBM), waarmee de VWK samenwerkt.

Verder in Weerspiegel van januari 2008 naast de vaste rubrieken en fraaie weerfoto's aandacht voor tropische cyclonen op satellietfoto's, vorstperiodes en koudegolven en een openhartig interview met een van de weeramateurs van het eerste uur, Johan Effing uit Losser.

Het KNMI werkt nauw samen met de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie en maakt bij extreem weer ook gebruik van waarnemingen en meldingen door weeramateurs. Meer informatie op de website van de VWK (zie onder Externe links).

Eerste uitgave: 17-01-08