Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Integrale aanpak Heindijk

Alle 280 huishoudens in flats aan Heindijk worden door deelgemeente en Woonbron persoonlijk bezocht.

Deelgemeente IJsselmonde en woningcorporatie Woonbron hebben in samenspraak met het college van Burgemeester en Wethouders en de stadsmarinier een actieprogramma voor het gebied Heindijk opgesteld. In dit actieprogramma zijn 30 maatregelen opgenomen om achterstallig onderhoud, overlast, armoede en het tekort aan sociale samenhang in deze buurt aan te pakken.

De meeste van deze maatregelen hebben betrekking op de 4 flats aan de Heindijk. Met deze aanpak wordt de komende jaren circa 1,5 miljoen euro extra in het gebied geïnvesteerd. Op woensdag 16 januari presenteerden de deelgemeente en Woonbron het actieprogramma aan de bewoners.

Veilig, schoon en aantrekkelijk
Deelgemeente IJsselmonde en woningcorporatie Woonbron vinden het belangrijk dat de bewoners trots zijn op hun buurt. Het moet er veilig zijn en bewoners moeten zich er prettig voelen. Het actieprogramma zorgt ervoor dat de flats worden opgeknapt en de directe omgeving rond de flats straks schoon en aantrekkelijk zijn. De binnenterreinen krijgen een nieuwe inrichting, waardoor bewoners meer gebruik van deze ruimte kunnen maken. En er komt een buurtagent en extra toezicht van politie.

Vergroten van kansen en mogelijkheden
Naast het vergroten van de veiligheid en het verfraaien van de leefomgeving zet het actieprogramma ook in op het versterken van kansen en mogelijkheden van bewoners. Onder meer door alle 280 huishoudens aan de Heindijk te gaan bezoeken. Met deze bezoeken willen deelgemeente IJsselmonde en Woonbron een beeld krijgen van wat de bewoners van hun buurt vinden. Als tijdens het bezoek blijkt dat het niet goed gaat met de bewoner wordt in kaart gebracht welke ondersteuning nodig is om de problemen op te lossen. Voor jongeren gaat in februari het Praktijkleercentrum IJsselmonde aan de Heindijk open. IJsselmondse jongeren zonder opleiding en/of werk kunnen hier overdag terecht voor een beroepsopleiding op MBO-1 niveau. Niet alleen leren ze hier een vak, ook krijgen ze sociale vaardigheden aangereikt. s Avonds en in het weekend is het centrum open voor buurtactiviteiten voor jongeren en is er jongerenwerk aanwezig. Tot slot wordt de aan de Heindijk gelegen basisschool De Kubus omgevormd tot een Brede School, waardoor de ontwikkelingskansen voor de kinderen worden vergroot. Zo gaat een Schoolmate allerlei activiteiten vanuit De Kubus organiseren die de relatie tussen de school, alle kinderen uit de wijk én hun ouders versterken en die de kinderen stimuleren in hun ontwikkeling.

Bewonersavond
Op 16 januari wilden deelgemeente IJsselmonde en Woonbron tijdens de informatieavond horen wat de bewoners van het actieprogramma vonden en welke ideeën zij zelf voor hun buurt hebben.

nieuwsbrief in PDF