Dexia Bank



Dexia Immorent: vernieuwende oplossingen voor het beheer van het vastgoedpatrimonium van de lokale besturen en de sociale sector

17/01/2008

Administratieve of culturele centra, kinderdagverblijven, schoolgebouwen, ziekenhuizen, rusthuizen,.... De lokale besturen en de instellingen uit de sociale sector beheren een niet te verwaarlozen vastgoedpatrimonium dat de inzet van aanzienlijk veel middelen vereist. Om hun toe te laten zich te concentreren op hun kernopdrachten in een almaar moeilijkere financiële context, hebben Dexia Bank, de Gemeentelijke Holding, Groep Arco en GVA Asset Management NV (GVA A.M. NV) Dexia Immorent opgericht. Dexia Immorent is een vastgoedvennootschap die er naar streeft om de lokale besturen en de sociale en semi-publieke instellingen oplossingen aan te bieden om het beheer van hun vastgoedpatrimonium op lange termijn te optimaliseren.

De aandeelhouders van deze nieuwe vennootschap zijn Dexia (40 % van de aandelen), de Gemeentelijke Holding (27,5 %), Groep Arco (27,5 %) en GVA A.M. NV (5 %). De vennootschap Dexia Immorent weerspiegelt de wil van de vier partners om de lokale besturen en de instellingen uit de sociale sector nieuwe formules aan te bieden waardoor ze hun talrijke uitdagingen het hoofd kunnen bieden, vooral op het vlak van investeringen (infrastructuur, milieu, gezondheidszorg...) en demografische evolutie (vergrijzing), en dit in een context waar de financiële middelen steeds meer onder druk staan (stijging van de energieprijzen, strikte begrotingsnormen...).

De lokale besturen en sociale instellingen beheren een niet te verwaarlozen vastgoedpatrimonium, dat niet alleen een specifieke expertise vereist indien men het optimaal wenst te beheren, maar ook aanzienlijke financiële middelen vergt, middelen die niet meer kunnen aangewend worden voor andere projecten.. Deze instellingen zijn bovendien vragende partij voor oplossingen die hen toelaten zich te concentreren op hun kernopdrachten.

In deze gespannen financiële context hebben Dexia en zijn partners Dexia Immorent opgericht. Via deze vennootschap kunnen aan gemeenten, OCMW's, autonome overheidsbedrijven, ziekenfondsen, ziekenhuizen, RH/RVT en scholen etc. hun vastgoedpatrimonium op lange termijn ter beschikking gesteld worden via het toekennen van zakelijke rechten (volle eigendom, opstal of erfpacht) of via een SPV (Special Purpose Vehicle). Dexia Immorent wil zich toeleggen op investeringen van uiteenlopende omvang, zowel wat betreft bestaande gebouwen als uitbreidingen, renovaties of nieuwbouw.

Met een strategie die verder gaat dan de traditionele "buy & hold", willen de aandeelhouders van Dexia Immorent langetermijnpartners blijven voor de publieke en sociale cliënten en een antwoord bieden op hun actuele sociale en ecologische behoeften. De cliënten kunnen zich bijgevolg concentreren op hun kernopdrachten. Via oplossingen op maat wordt hun vastgoedpatrimonium optimaal beheerd.

Door de langetermijnrelatie tussen de hoofdaandeelhouders en de betrokken cliënten, gekoppeld aan een uitgebreide kennis van de partners in uiteenlopende domeinen, zoals het beheer en de financiering van vastgoedprojecten of fondsenbeheer, is Dexia Immorent de ideale oplossing die de publieke en sociale cliënten de nodige bewegingsruimte biedt om de vele financiële en sociale uitdagingen die hen te wachten staan aan te pakken.