Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 20 januari 2008

Utrechter Van Rooijen bereikt top Aconcagua

Zondag 20 januari omstreeks 14.50uur Argentijnse tijd (20 januari - 18.50 uur NL tijd) heeft het Nederlands Aconcagua team de top van de Aconcagua (6.962m) bereikt. Beroepsavonturier en expeditieleider Wilco van Rooijen stond samen met een deel van zijn team op de hoogste berg van Zuid-Amerika. De Aconcagua is ook de hoogste berg van de wereld, buiten het Himalaya gebergte en is onderdeel van de beklimming van de 7-Summits waar Wilco op dit moment mee bezig is. De 7-Summits zijn de hoogste bergen op de 7 wereldcontinenten. Na de Mount Everest (8.850m) zonder extra zuurstof in 2004 beklommen te hebben, wil Wilco de eerste Nederlander worden die alle 7-Summits op eigen kracht (zonder extra zuurstof) beklommen heeft. De Aconcagua is de 5e summit.

Loodzware tocht
Hoewel de Aconcagua technisch gezien geen moeilijke berg is, is de beklimming toch een enorme uitdaging gezien de hoogte. Met nog maar een luchtdruk van 40% ten opzichte van zeeniveau zullen de lichamelijke prestaties van elke klimmer drastisch minder zijn. Het acclimatiseren van het lichaam aan de grote hoogte is dan ook een van de grootste uitdagingen. Dit is een ingewikkeld proces en alleen veilig verantwoord voor ervaren hoogte klimmers. Tijdens het acclimatiseren is het noodzakelijk om kampen op te bouwen en ernstig rekening te houden met het weer. De Aconcagua staat bekend om zijn 'Viento Blanco' of te wel sneeuwstormen op grote hoogte. Deze zeer verraderlijke sneeuwstormen kunnen een rustig ogende beklimming in enkele uren veranderen in een hels poolavontuur tot een totale 'white out'. Op zondag in de zeer vroege ochtend werd de toppoging ondernomen en via de 'Falsch Polish Direct' werd de top bereikt. De tocht was loodzwaar en na ruim 9 uur klimmen stonden ze op de top. Foto's werden gemaakt en uiteraard werd er contact gezocht met BaseCamp Nederland. Daar zat Heleen Eshuis, webmaster en woordvoerder van NaarNieuweHoogte ExpeditieReizen, bij de telefoon om alles direct op de website te publiceren voor de achterban. Het team komt weer terug in Nederland op 29 januari. Voor de verdere informatie zie: www.expeditienet.nl/aconcagua

Ambassadeur
Wilco van Rooijen is ambassadeur voor de organisatie 'Right To Play' en 'Respect The Mountains'. Right To Play is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de ontwikkeling van kinderen door middel van sport en spel. Right To Play voert een knalrode bal - als symbool voor sport en spel - als beeldmerk. Wilco brengt als ambassadeur de rode Right to Play bal naar de top van de 7-Summits. Respect The Mountains is een organisatie die zich inzet voor het behoud van de bergen voor nu en later. Kort en krachtig: "Keep our playground clean"!

NOOT VOOR DE REDACTIE,