Gemeente Gilze en Rijen

Op dinsdagavond 22 januari aanstaande

informatieavond natuurcompensatieplan Rijens Broek

De gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen houden op 22 januari 2008 een informatieavond over het concept natuurcompensatieplan voor de aanleg van een deel van de Burgemeester Letschertweg. Op de agenda staan een toelichting op het plan en de eventuele gevolgen voor de directe omgeving. Plaats van handeling is het gemeentehuis van Gilze en Rijen. De avond begint om 20.00 uur.

Het natuurcompensatieplan heeft betrekking op een deel van de gronden in het Rijens Broek tussen de Flaassendijk en het Wilhelminakanaal (gemeente Gilze en Rijen) en gronden ten noorden van het kanaal direct ten westen van de Burgemeester Letschertweg (gemeente Tilburg). Taïgarietgans
De gemeente Tilburg bereidt op dit moment de aanleg van de Burgemeester Letschertweg (= Noordwesttangent) deel Dalem Zuid - Vossenberg West voor. Dat wegdeel doorsnijdt ten zuiden van de Langendijk een weidevogelgebied en foerageergebied voor de Taïgarietgans. Voor de aanleg van deze weg moet een natuurcompensatie van 24 hectare plaatsvinden. Deze compensatie moet bij voorkeur plaatsvinden in de directe omgeving van het doorsneden gebied. Het is de bedoeling zoveel mogelijk aan te sluiten bij de negen hectare in het Rijens Broek die enkele jaren geleden gebruikt zijn voor de natuurcompensatie voor woningbouw in Dalem Noord.

Inrichtingsschets
Voor dit gebied is een concept inrichtingsschets gemaakt. In de schets zijn het gebruik van het gebied en de plannen voor de waterhuishouding opgenomen. Het plan is zo ontworpen dat de invloed op het omliggende gebied nihil is. Beide gemeenten presenteren deze schets op de informatieavond.

Schaderegeling
De inrichting van het natuurcompensatiegebied kan ondanks alle voorzorgsmaatregelen leiden tot schade voor de eigenaren van de omliggende percelen. Daarom hebben beide gemeenten samen door bureau Gloudemans een onderzoek laten instellen naar de mogelijke schades die zich kunnen voordoen. Een deskundige van dit bureau vertelt op de informatieavond meer over de onderzoeksresultaten. De gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen vertellen op de avond hoe zij omgaan met eventuele schadeclaims.

De informatieavond vindt plaats op dinsdag 22 januari van 20.00 - 21.30 uur in het gemeentehuis van Gilze en Rijen, Raadhuisplein 1 in Rijen.