Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe publicatie op het gebied van het gebruik van e-mail als bewijsmiddel en het bewaren van e-mail.

In het afgelopen decennium is e-mail uitgegroeid tot het belangrijkste communicatiemedium voor bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde werknemer vijf en zeventig e-mails per dag produceert en dat de meerderheid van de werknemers meer dan twee uur per dag besteedt aan e-mailen. E-mail vervangt dan ook voor een deel de mondelinge communicatie en voor een groot deel de formele briefwisseling. Het gebruik van e-mail biedt in vergelijking met het verzenden van een papieren brief verschillende voordelen. Het sturen van een e-mailbericht gaat sneller, is veel goedkoper en in tegenstelling tot een brief kan een e-mail op elk gewenst tijdstip worden verzonden. In onze huidige samenleving is het gebruik van e-mail dan ook al niet meer weg te denken.

Recente artikelen in de Volkskrant (in december 2007 96% spam) en het Financieel Dagblad (e-mail is dood) geven aan dat het onderwerp e-mail hoog op de agenda staat.

Door het grootschalige gebruik van e-mail komen er langzaamaan ook juridische procedures waarin e-mail wordt aangevoerd als (tegen)bewijs. Maar hoe moet er met e-mail worden omgegaan in het bewijsrecht? In 1997 werd in de Nota 'Wetgeving voor de elektronische snelweg' aangegeven dat "de relevantie voor het bewijsrecht specifiek voor het elektronisch verkeer is gelegen in het feit dat een elektronische omgeving niet of nauwelijks 'tastbaarheden' kent, hetgeen het leveren van bewijs gecompliceerder kan maken." In deze uitgave wordt onderzocht of e-mail inderdaad complicaties met zich meebrengt bij de toepassing van het bewijsrecht.

Naast de mogelijkheden die e-mail biedt, kent het ook verschillende risico's. Door het informele karakter van e-mail worden er bijvoorbeeld sneller zaken in gezegd die in een officiële brief of bedrijfsmemo achterwege zouden worden gelaten. Een onbedachtzame opmerking is snel gemaakt, met soms serieuze gevolgen.

Om een goed inzicht te krijgen in de juridische aspecten rondom e-mail en het bewaren van e-mail, is in samenwerking met Messaging Architects een onderzoek door Mr. Tabitha van Assem uitgevoerd, onder leiding van prof. mr. drs. C. Stuurman, Universiteit van Tilburg. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de uitgave;

e-mail bewijzen en bewaren

ISBN Nummer: 9789080639386
NUR-code: 820

Dit boek geeft een actueel overzicht over de juridische status van e-mail in Nederland en Europa. Dit onderzoek is een must voor CIO's, juristen, advocaten en al diegenen die binnen organisaties verantwoordelijk zijn voor IT en/of juridische zaken m.b.t. compliancy.

Blog
Deze nieuwe uitgave is een middel om de uitwisseling van vragen en ervaringen omtrent digitale bewijslast, met name gericht op email communicatie, te stimuleren. Speciaal voor dit doeleinde is een blog gestart: www.emailbewijzenenbewaren.nl/blog Wilt u daar actief aan mee doen, neem dan contact op met Esther Wendrich.

Het boek kost ¤ 39,95, en zal verkrijgbaar zijn in de boekhandel, en via diverse online winkel en via de site van Jakajima; www.jakajima.eu/nl/nl_email_bewijzen_bewaren.html

Met vriendelijke groet / Best regards ,

Esther Wendrich

Jakajima BV
De Pinckart 54
5674 CC Nuenen
The Netherlands
T +31 (0)40 263 11 31
Ê +31 (0)84 724 46 94

* info@jakajima.eu

Visit our websites:

www.jakajima.eu
www.autoconnect.nl
www.connexie.be
www.navigatieevent.com
www.voipevent.eu
www.allaboutmobileos.com