Gemeente Alphen aan den Rijn

succesvol: Jeugd Preventie Team Rijn en Veenstreek gaat door

Pilot succesvol: Jeugd Preventie Team Rijn en Veenstreek gaat door

De werkwijze van het Jeugd Preventie Team (JPT) is succesvol. Dit blijkt uit de evaluatie van de pilot, die nu een jaar draait. In 70% van de gevallen is het hulptraject positief afgesloten. Het JPT heeft door snel en vasthoudend te reageren op signalen, hulp kunnen bieden aan jongeren die dreigen af te glijden richting criminaliteit. Vanwege dit succes is besloten de werkwijze van het JPT structureel regionaal voort te zetten.

Het JPT is sinds 1 november 2006 actief binnen het district Rijn- en Veenstreek en biedt preventieve hulp aan jongeren tot 18 jaar die in aanraking zijn gekomen met de politie. Het doel van deze aanpak is het terugdringen van de jeugdcriminaliteit door probleemgedrag in een vroeg stadium aan te pakken. Het gaat hierbij niet alleen om jongeren die strafbare feiten plegen, maar ook om jongeren die signaalgedrag laten zien als spijbelen of weglopen. Ook jongeren waarover zorg bestaat, omdat ze gemakkelijk beïlnvloedbaar zijn binnen groepen, kunnen hulp krijgen.

Resultaten evaluatie
In totaal zijn in 2007 146 jongeren uit het district Rijn- en Veenstreek bij het JPT aangemeld. Enkele cijfers:
* 73% is van het mannelijke geslacht

* 94% is ouder dan 12 jaar;

* 50% komt uit Alphen aan den Rijn; 18% uit Leiderdorp, 10% uit Nieuwkoop; 7% uit Alkemade, 6% uit Jacobswoude; 6% uit Rijnwoude en 3% uit Zoeterwoude;

* 68% is van Nederlandse afkomst.

De meest voorkomende oorzaken van de problemen bij jongeren zijn:
- opvoedingsproblematiek in het gezin

- onder invloed staan van groepsdruk binnen een risicovolle vriendenkring

- agressie

- spijbelen / gebrek aan dagbesteding

- problemen in het omgaan met gevoelens of uiten van emoties.

In 70% van de gevallen is het JPT-traject positief afgesloten. In 30% van de gevallen bleek al sprake te zijn van hulpverlening aan de jongere. De betreffende hulpverlener(s) zijn in dat geval door de JPT-ers op de hoogte gebracht van de zorgen van de politie. Waar nodig is de hulp geïntensiveerd.

Werkwijze
Bij het JPT werken politie en twee medewerkers van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland samen in één team op het politiebureau. Hierdoor kunnen ze binnen twee werkdagen reageren op actuele situaties. Het team analyseert gezamenlijk alle jeugdgerelateerde zaken op risicojeugd. Vervolgens doen de jeugdzorgmedewerkers van het JPT een passend hulpaanbod.

Vervolg
De pilot werd gefinancierd door de politie, provincie en gemeente Alphen aan den Rijn. Vanaf 1 januari 2008 gaan alle gemeenten in het politiedistrict Rijn- en Veenstreek (Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Rijnwoude, Jacobswoude, Alkemade, Leiderdorp en Zoeterwoude) en de politie de kosten betalen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn