Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 22 januari 2008

22 Jan 2008


1. Subsidiëring grondaankopen eenvoudiger
Het college is akkoord gegaan met een nieuwe werkwijze voor de subsidiëring van grondaankopen door natuurmonumenten en Het Drentse Landschap. Dit beperkt de administratieve lasten bij het indienen van een subsidie voor grondaankopen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De subsidieregeling is vastgesteld en wordt toegevoegd aan de subsidiegids van het provinciaal Meerjaren Programma voor het landelijk gebied. De regeling treedt in werking nadat ook een samenwerkingsovereenkomst tussen Natuurmonumenten, de landschappen en de gezamenlijke provincies is ondertekend.


2. Beleidsregel standplaatsen
GS hebben besloten tot het vaststellen van een beleidsregel standplaatsen. Hierin zijn regels opgenomen voor het innemen van een standplaats langs de wegen waarvan de provincie Drenthe beheerder is.


3. Ruim twee miljoen euro voor projecten landelijk gebied Het college hebben EUR 2.097.417,- subsidie verstrekt aan vier projecten die voortvloeien uit het provinciaal MeerJarenProgramma 2007-2013 voor het Landelijke gebied.
De bestuurscommissie planmatige kavelruil ontvangt EUR 1.641.900,- om door inzet van het instrument kavelruil op een slagvaardige, efficiënte en effectieve wijze het buitengebied van Drenthe te verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om landbouw, maar ook om bijvoorbeeld natuur, water en recreatie.
De gemeente Aa en Hunze krijgt EUR 205.461 voor het inrichten van de toegangspoort Anloo van het Nationaal Landschap Drentse Aa. Het gaat om het opwaarderen van de bestaande parkeerplaatsen. Voor het bestedingenplan van het Nationaal Park Drents-Friese Wold 2008 is EUR 190.056,- beschikbaar gesteld.
De Stichting Tuinbouw Emmen krijgt EUR 60.000,- voor de promotie en acquisitie van de Emmense tuinbouwgebieden in het algemeen en het tuinbouwgebied Het Rundedal in het bijzonder.


4. Productenraming 2008
Gedeputeerde staten hebben de productenraming 2008 vastgesteld. Deze raming is een nadere uitwerking van de Begroting 2008 en is de basis voor de verdere uitvoering van de begroting.

Eerder genomen besluiten

Uitvoeringsprogramma Kennis Werkt
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met het Uitvoeringsprogramma Kennis Werkt. Het programma is doorgeleid naar provinciale staten, die gevraagd worden 6,75 miljoen euro vrij te maken uit het Stimuleringsfonds Drentse projecten. Dat is in het leven geroepen voor het meefinancieren van Europese programma's of voor bijdragen aan grootschalige projecten. Het uitvoeringsprogramma heeft een relatief hoog abstractieniveau, waarvan de verschillende onderdelen door GS in de komende tijd worden uitgewerkt. Een belangrijk doel is de overgang naar een kenniseconomie onder andere door middel van het verhogen van het opleidingsniveau en het versterken van het arbeidspotentieel. Zo willen GS Noord-Nederland en in het bijzonder Drenthe op de kaart zetten als een belangrijke regio op het gebied van sensor- en sensorsysteemtechnologie. Andere doelstellingen in het Uitvoeringsprogramma Kennis Werkt zijn onder meer structuurversterking van de agrisector, een hernieuwde groei van het marktaandeel in de toeristische sector en het revitaliseren van bedrijventerreinen in de Drentse steden in de kernzones.

Facelift voor bushaltes in Drenthe
De komende jaren krijgt een groot aantal bushaltes in de provincie Drenthe een flinke opknapbeurt. Bij ruim 700 bushaltes worden voor de toegankelijkheid de busperrons verbreed en verhoogd. Zo kunnen alle reizigers, jong of oud, met bagage, rollator, rolstoel of kinderwagen gemakkelijk in- en uitstappen. Daarnaast komen er in 11 Drentse gemeenten nieuwe abri's, met hetzelfde uiterlijk. De provincie Drenthe, het OV-Bureau Groningen Drenthe en de Drentse gemeenten willen met deze verbeteringen het openbaar vervoer in Drenthe verder optimaliseren.
(zie ook persbericht 08-005)

Beëindiging overeenkomst bewegwijzering provincie Drenthe met ANWB GS hebben besloten de overeenkomst met de ANWB op te zeggen voor het verzorgen van de bewegwijzering langs provinciale wegen met inachtneming van de opzegtermijn van twee kalenderjaren.

Tekort aan vervoerscapaciteit hoogspanningsnet elektriciteit Gedeputeerde staten van Drenthe hebben gezamenlijk met de colleges van de provincies Overijssel en Groningen een akkoord gesloten met het ministerie van EZ en landelijk netbeheerder TenneT over de handhaving van de hoogspanningslijn Hoogeveen-Zwolle. De lijn zou in 2010 afgebroken worden, maar vanwege toenemende energievraag en -productie dreigt een capaciteitstekort te ontstaan op het hoogspanningsnet. GS staan toe de lijn te handhaven onder de voorwaarde dat TenneT groene stroomproducenten op korte termijn toelaat op het net en 10 miljoen investeert in landschaps- en natuurversterking in het gebied.

Stand van zaken verdubbeling N33
Gedeputeerde staten informeren in een brief provinciale staten van Drenthe over de stand van zaken verkorte tracé/m.e.r.-procedure verdubbeling N33.

Ecologische Hoofdstructuur in Drenthe beschreven Het college heeft het beleidsdoel Ecologische Hoofdstructuur (EHS) uit het Provinciaal Omgevingsplan geconcretiseerd en als beleidsregel vastgesteld. De beschrijving bestaat uit de EHS-doelen en spelregels die hierbij worden gehanteerd om de doelen te beschermen. Een kaart met daarop de EHS-gebieden is onderdeel van de beleidsregel. De kaart is te zien op de site www.drenthe.nl. De kaart wordt de komende periode ieder jaar geactualiseerd, tot de EHS in 2018 of eerder is voltooid. Het college zal daarbij partijen in het landelijk gebied betrekken.