Gemeente Sint-Michielsgestel


Starterswoningen blijven belangrijk voor gemeente

dinsdag 22 januari 2008

Eén van de belangrijkste speerpunten van het college van B&W is het bouwen van starterswoningen. Het is overduidelijk dat hieraan grote behoefte is, maar het realiseren hiervan kost veel tijd en geld. In de afgelopen jaren zijn verschillende projecten afgerond, maar er staan er nog zeker zoveel op stapel. Wethouders Van Doorn en Nelissen lichten hun plannen graag toe.

Sint-Michielsgestel bevindt zich in een dure regio, waar bouwgrond erg schaars is. Tel daarbij op dat we als gemeente weinig eigen grond bezitten, en je begrijpt dat het lastig is om ruimte te vinden voor woningbouw, legt wethouder Van Doorn, verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening uit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet onze uiterste best doen om toch bouwplannen te ontwikkelen. In de afgelopen jaren zijn in Berlicum, Middelrode, Sint-Michielsgestel en Gemonde woningen gebouwd. Ook voor Den Dungen worden de plannen aan met name Grinsel-Triestpad nu concreet.

Bestemmingsplan
Achter de schermen werken de wethouders aan verschillende regelingen om speciale starterswoningen te bouwen. Vanuit haar portefeuille heeft wethouder Van Doorn invloed op de bestemmingsplannen. In nieuwe bestemmingsplannen regelen we dat starterswoningen ook in de toekomst voor starters behouden blijven, aldus Van Doorn. Dit kan bijvoorbeeld door in het bestemmingsplan op te nemen dat deze woningen niet uitgebouwd mogen worden. Zo voorkom je dat een woning groter en dus duurder wordt.

Wethouder Nelissen heeft volkshuisvesting in zijn portefeuille. Het gaat daarbij natuurlijk om verschillende doelgroepen, zoals senioren en mensen met een beperking. Maar ook starters krijgen zijn volle aandacht. Alleen al vanwege eerlijkheid en een rechtvaardige verdeling is het belangrijk dat er in de gemeente starterswoningen gebouwd worden, geeft hij aan. En daarnaast moeten de jongeren die in onze gemeente geboren en getogen zijn een eigen plekje kunnen vinden. Zij moeten niet het dorp uitgejaagd worden, omdat hier geen betaalbare woningen zijn.

Initiatieven
De wethouder is dan ook blij met initiatieven zoals dat van de vereniging Wij willen starten die woningen wil bouwen op basis van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
Ik zou graag zien dat we hiermee aan de slag kunnen, aldus Nelissen. Daarnaast werken we op dit moment de mogelijkheden voor startersleningen uit. Wanneer het inkomen van een starter niet toereikend is voor een hypotheek, kan dit laatste stukje in de vorm van een lening door de gemeente verstrekt worden. Natuurlijk moeten hier dan gunstige condities aan verbonden worden. Ook de mogelijkheden van het volkshuisvestingsfonds, waarvan het doel is om betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen te bouwen, worden nader onderzocht.

Al met al concluderen de wethouders tevreden te zijn met de ontwikkelingen. Het gaat vaak moeizaam, je krijgt regelmatig met allerlei tegenslagen te maken. Maar in zijn totaliteit hebben we toch al het nodige gerealiseerd en gelukkig zitten er ook nog voldoende plannen in de pijplijn.

Woningbouw voor starters
Den Dungen


* Grinsel Triestpad: 16 woningen

* Plan Jacobs: circa 30% sociale sector (o.a. starters)
* Jacobskamp: circa 60 woningen in de sociale sector (zowel koop als huur) o.a. voor starters

Berlicum


* Locatie Hoevenaars (al gebouwd): 12 startersappartementen ( 130.000,- tot 183.000,-)

* Schuurkerkpad (al gebouwd): 18 starterswoningen ( 180.000,- tot 215.000,-)

* Schuurkerkpad (fase 3): circa 30 % sociale sector (o.a. voor starters)

* De Guld: 4 appartementen ( 175.000,-)

* Beekveld: circa 30 % sociale sector (o.a. voor starters)

Middelrode


* Erasmushof (al gebouwd): 3 starterswoningen ( 211.000,- tot 219.000,-)

Sint-Michielsgestel


* Centrumpan: circa 40 starterswoningen/appartementen
* Schijndelseweg (Bouwfonds): circa is 30 % sociale sector (o.a. voor starters)

Gemonde


* Laamhoef (al gebouwd): 4 MGE (maatschappelijk gebonden eigendom) woningen van 207.000 tot 220.000 en met korting: 151.393,-.
* Gasthuisstraat (Huis en Erf): 4x starterswoning voor Gemondenaren in 2008.

* 't Hof-zuid: 5 starterswoningen

---