Miko


MIKO NEEMT COFFEE4U - CAMBRIDGE OVER

Turnhout, 22 januari 2008 - Miko, de op Eurolist by Euronext Brussels genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, kondigt de overname aan van de in Cambridge - Engeland gevestigde koffieserviceoperator Coffee4U.

Coffee4U bedient al gedurende enkele decennia het gebied "Groot Cambridge" met een koffieservice gericht naar de buitenhuismarkt; het betreft de markt waarbij koffie wordt verbruikt in horecagelegenheden, kantoren en instellingen. De eigenaars besloten tot overdracht van de aandelen, wegens gebrek aan opvolging, en wegens een koffiemarkt die met espressoconcepten zeer gecompliceerd is geworden, en dit voornamelijk op het vlak van de technische dienstverlening.

Coffee4U realiseert met 5 mensen een omzet van 500.000 EUR. Het betreft een transactie waarbij Miko alle aandelen overneemt en initieel zal opereren met dezelfde mensen en vanuit hetzelfde depot.

"Met de nieuwe Purokoffie (*) werden in Cambridge recentelijk een groot aantal "Colleges" binnengehaald, waaronder ook het wereldberoemde "King's College". Dit veroorzaakt logistieke problemen. Vanuit het huidige noordelijke depot in Lincolnshire, opererend als "Miko Coffee East Midlands", moet 3 keer per week een afstand overbrugd worden die nagenoeg 3 uur rijtijd vergt. Dit is op lange termijn niet haalbaar. Vandaar dat van Miko Coffee East Midlands het zuidelijk gelegen cliënteel zal afgesplitst worden. Bevoorrading van en serviceverlening aan deze klanten gebeurt dan vanuit Cambridge", aldus Frans Van Tilborg, gedelegeerd bestuurder van de Miko-groep en managing director van Miko Coffee UK.

Frans Michielsen, gedelegeerd bestuurder en CEO van de Miko-groep, voegt hieraan toe: "Deze overname past logisch in de nauwgezette Engelse groeistrategie om geleidelijk een eigen nationale verkoopsorganisatie uit te bouwen met regionale uitvalspunten. Dit moet op lange termijn onze afhankelijkheid van tussenpersonen verminderen."

Na deze overname opereert Miko in het Verenigd Koninkrijk vanuit 8 regionale uitvalspunten, ofwel in volle eigendom, ofwel in partnership:

Miko Coffee London 100 % Miko Coffee South West - Exeter 100 % Cornish Coffee - Redruth 100 % Miko Coffee North West - Manchester 75 % Miko Coffee Northern - Newcastle 75 % Miko Coffee East Midlands - Boston 100 % Miko Coffee Bristol 100 % (Miko) Coffee4U - Cambridge 100 %

Miko Coffee UK realiseerde in 2006 met 103 medewerkers een omzet van 14,84 miljoen EUR.

Miko maakt ook nog melding van de overname van de goodwill en assets van een kleine koffieserviceoperator in Kingston (London). Dit was het gevolg van het plotse overlijden van de eigenaar.

(*)
Puro is de duurzame koffie die Miko in 2006 lanceerde, en die op een verfijnde manier voldoet aan de 3 P's van het Duurzaam Ondernemen, met name Profit, People en Planet:

People: Puro schenkt enkel origines met het Fairtrade keurmerk, en werkt ook samen met het Corporate Funding Programme (CFP) van burggraaf Fons Verplaetse. Het CFP kanaliseert giften van bedrijven naar geselecteerde projecten van NGO's in het Zuiden.
Planet: Puro staat 2 % van de omzet af voor de aankoop en duurzame bescherming van regenwoud in Ecuador. Puro heeft er nu een oppervlakte van een 1.000-tal voetbalvelden in bescherming. Dit gebeurt via het World Land Trust van Sir David Attenborough.
De vierde P eigen aan Puro is Pleasure; plezier in smaakbeleving en plezier omdat Puro een steentje bijdraagt tot een betere wereld.

OVER MIKO

Miko is al meer dan 200 jaar actief in koffieservice en werd in 1998 geïntroduceerd op Eurolist by Euronext Brussels. Miko volgt een "tweepijlerstrategie" waarbij de kernactiviteiten - koffieservice en kunststofverpakkingen - nagenoeg zelfstandige entiteiten zijn met elk hun eigen management, zodat beide activiteiten een eigen groeipad kunnen volgen. De groep stelt 540 mensen te werk en haalde in 2006 een omzet van 90,62 miljoen EUR. 44 % hiervan was voor rekening van de kunststofdivisie. De overige 56 % werd gerealiseerd door de koffieserviceafdeling. Het is een internationale groep met eigen ondernemingen in België, Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije.

EINDE