Gemeente Arnhem

Ruim 86 miljoen nodig voor rioleringsplan 2009-2013 (22-01-08) Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het gemeentelijk rioleringsplan
2009-2013 (GRP4) vastgesteld. Daarin staat wat er in die periode aan het riool moet gebeuren om te zorgen dat het goed functioneert en voldoende in staat is om de klimaatverandering, die extra neerslag met zich meebrengt, op te vangen. Voor het GRP4 is 86,4 miljoen euro nodig. Die kosten worden grotendeels betaald met de inkomsten uit de gemeentelijke rioolheffing. De lastenstijging blijft echter beperkt tot het huidige niveau, dat wil zeggen een stijging van 12 tot 15 euro per huishouden. Dat komt doordat de gemeenteraad besloten heeft een rentedragende bestemmings-reserve van 12 miljoen euro in te stellen.

Verantwoordelijk wethouder Jansen: 86 miljoen euro is een enorme investering, maar die is absoluut noodzakelijk als wij in de toekomst ook droge voeten willen houden en schoon oppervlaktewater. De gemeente heeft 700 kilometer riool te onderhouden. Toch proberen we de lastenstijging voor Arnhemmers wel binnen de perken te houden en dat is voor de komend periode in elk geval gelukt.

Veel rioolvervanging
Naast het normale onderhoud aan de riolering, worden slechte riolen vervangen. Van de ongeveer 700 kilometer aan riolering moet liefst 70 kilometer in de komende planperiode worden vervangen. De riolen die vlak na de tweede wereldoorlog zijn aangelegd blijken van mindere kwaliteit te zijn. Tussen 2009 en 2018 (de komende twee GRP-perioden) zijn al deze riolen aan vervanging toe. Verder gaat de gemeente in de komende periode locaties aanpakken waar problemen ontstaan bij hevige regenval. Het gaat dan om problemen voor het verkeer, of om onhygiënische situaties door overgelopen riolen. Omdat het door de klimaatverandering vaker en harder zal gaan regenen, ontstaan deze problemen steeds vaker. Tenslotte is de gemeente nog verplicht een om voor een bepaald aantal vierkante meters openbaar gebied het regenwater af te koppelen van de riolering èn moet worden gezorgd voor het verminderen van de grondwateroverlast.

Dat het gemeentelijk rioleringsplan voor 2009-2013 al begin 2008 wordt vastgesteld heeft te maken met de voorbereidingstijd voor rioolvervangingsprojecten. Voor complexe projecten, bijvoorbeeld als deze in samenloop met Buiten Gewoon Beter worden uitgevoerd, is één tot anderhalf jaar voorbereiding geen uitzondering.