Unicef Persservice

LET OP: EMBARGO TOT DINSDAG 22 JANUARI 2008 13:30 uur

Sierra Leone wederom meest beroerde land voor kinderen, gevolgd door Angola en Afghanistan

EENVOUDIGE MAATREGELEN ZULLEN OVERLEVINGSKANSEN VAN KINDEREN DOEN TOENEMEN

Den Haag, 22 januari 2008 - Ondanks het historisch lage cijfer overlijden elk jaar nog steeds 9,7 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar, meestal aan de gevolgen van eenvoudig te voorkomen ziektes. Geïntegreerde gezondheidsstrategieën zullen nog veel meer kinderlevens redden, dat staat in het Unicef jaarrapport The State of the World's Children 2008. Dit rapport belicht elk jaar de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd en laat zien dat simpele en goedkope levensreddende maatregelen het sterftecijfers nog meer kunnen terugdringen.

Elke dag sterven over de hele wereld circa 26.000 kinderen onder vijf jaar, veelal als gevolg van ziektes die voorkomen hadden kunnen worden. Het rapport laat zien dat de kindersterfte verder kan afnemen door de succesvolle initiatieven tegen kinderziektes voort te zetten en ze te combineren met een stevige investering in nationale gezondheidszorgsystemen.. Een succesvol voorbeeld hiervan is het Mazelen Initiatief, een wereldwijd initiatief waarin verschillende internationale organisaties samenwerken in de strijd tegen mazelen. Het aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen daalde hierdoor met 68 procent, in Afrika zelfs met meer dan 90 procent.

Er moet voortdurende zorg worden gecreëerd voor moeders, pasgeboren - en kleine kinderen, die zich uitstrekt van het huishouden, tot de lokale kliniek, het districtsziekenhuis en verder. Het rapport beschrijft de impact van simpele, betaalbare levensreddende maatregelen zoals borstvoeding, vaccinatie, geïmpregneerde malarianetten en vitamine A supplementen. Die maatregelen moeten worden voortgezet.

Sierra Leone voert lijst aan
The 'State of the World's Children 2008' bevat als elk jaar een ranglijst van vooruitgang per land wat betreft de levensomstandigheden van kinderen. Het meest beroerde land voor kinderen om in op te groeien is net zoals vorig jaar Sierra Leone, gevolgd door Angola en Afghanistan. Ontwikkelingslanden met het laagste kindersterftecijfer zijn Cuba, Sri Lanka en Syrië.

Het sterftecijfer van kinderen onder vijf jaar is een belangrijke indicator van de ontwikkeling van een land. Investeren in de gezondheid van kinderen en moeders zal leiden tot een betere toekomst voor een land. Gezonde kinderen zullen hun emotionele, sociale en taalvaardigheden beter ontwikkelen waardoor ze succesvoller zullen zijn op school en als volwassenen meer kans hebben op een succesvol, creatief en productief leven.

Nergens is de noodzaak van geïntegreerde gezondheidssystemen zo groot als in Sub-Sahara Africa, waar de kindersterfte het hoogst is. Gemiddeld één op de zes kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. In 2006 namen de Afrikaanse landen beneden de Sahara zelfs bijna de helft van alle kinderen die voor het vijfde levensjaar stierven voor hun rekening, terwijl in dat gebied minder dan een kwart van de kinderwereldbevolking leeft.

Van de 191 landen, waarvan de gegevens beschikbaar zijn, zijn er 129 landen goed op weg om Millenniumdoel 4, het terugdringen van kindersterfte, te behalen. Bijna een derde van de minst ontwikkelde landen heeft sinds 1990 het kindersterftecijfer met 40% of meer teruggebracht. Dat bewijst dat er in arme landen wel degelijk vooruitgang geboekt kan worden, als de politieke wil en de strategieën er zijn.

Van de elf landen waar 20% of meer van de kinderen voor het vijfde jaar sterft (Afghanistan, Angola, Burkina Faso, Tsjaad, Democratische Republiek Congo, Equatoriaal Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Niger en Sierra Leone) had meer dan de helft te maken met een gewapend conflict.

De data uit het rapport zijn afkomstig van onderzoek binnen gemeenschappen en van partner organisaties, inclusief World Health Organisation en de Wereldbank.


* * * *