Gemeente Vlaardingen


Inkopen met oog voor milieu en sociale omstandigheden

22 januari 2008

Max Havelaar koffie, bleekvrij papier, spaarlampen voor minima. Het zijn voorbeelden van hoe de gemeente Vlaardingen al haar best doet om bij inkopen rekening te houden met duurzaamheid. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu de Nota Duurzaam Inkopen vastgesteld om nog actiever rekening te gaan houden met milieuaspecten en sociale aspecten bij het aankopen van producten of diensten.

Het Vlaardingse college heeft in het coalitieakkoord afgesproken meer duurzaam in te willen gaan kopen. Nu sluit de gemeente aan bij een landelijk initiatief van het ministerie van Economische zaken. Het doel is om de producten en diensten in te kopen die nodig zijn en daarbij zo min mogelijk nadelige gevolgen te veroorzaken voor de wereld en de generaties die na ons komen. Waar mogelijk zal ter bevordering van de werkgelegenheid voor kansarme groepen op de arbeidsmarkt de zogenoemde 5% regeling worden toegepast. Dat wil zeggen dat 5 procent van de aanneemsom ingezet moet worden voor dit doel.

Op 12 november jl. hebben de minister van Ruimte en Milieu en de VNG een zogenoemd klimaatakkoord gesloten. Afgesproken is dat de gemeenten er naar streven 75 procent duurzaam in te kopen in 2010 en 100 procent in 2015.

Om dat te bereiken gaat de gemeente duurzaamheid bij aanbestedingen altijd mee laten wegen.

Verder neemt de gemeente deel aan het landelijke programma duurzaam inkopen om zo ook te leren van ervaringen van andere overheidsorganisaties met duurzaam inkopen. De gemeente Vlaardingen heeft afgesproken om de landelijk ontwikkelde criteria en instrumenten toe te passen bij aanbestedingen en inkopen, ervaringen terug te koppelen aan het landelijk kenniscentrum en de resultaten van het duurzaam inkopen jaarlijks te rapporteren.