Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070808940

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het groeiende aantal leerlingen dat in België naar school gaat. (Ingezonden 22 januari 2008)


1
Is het waar dat 19.000 Nederlandse leerlingen in België naar school gaan en dat dit een verdubbeling is ten opzichte van tien jaar geleden? 1)


2
Wat is uw oordeel over deze uittocht van Nederlandse scholieren naar België? Wat is de belangrijkste oorzaak?


3
Deelt u de mening in de tv-reportage 2) dat op de Vlaamse scholen meer structuur, orde en discipline heerst? Wat zegt dit over het onderwijs in Nederland?


4
Wat is uw reactie op de ouder die met haar zoon naar België uitwijkt, vanwege het tekortschietende rekenonderwijs in Nederland? Biedt het Vlaamse onderwijs meer mogelijkheden om leerlingen te helpen? Hoe verklaart u dat?


5
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het Nederlandse en het Vlaamse onderwijs? Kan het Nederlandse onderwijs iets leren van het Vlaamse onderwijs? Bent u bereid dit te onderzoeken?


6
Deelt u de mening dat het niet erg sterk overkomt dat Nederlandse leerlingen in toenemende mate naar Vlaamse scholen uitwijken? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?


1) NOS journaal, 15 januari 2008

2) zie noot 1