Amnesty International ontvangt de Annetje Fels Kupferschmidt- ondersch

21/01/2008 08:30



Nederlands Auschwitz Comité



De secretaris-generaal van Amnesty International, Irene Khan, houdt op 24 januari 2008 de Nooit meer Auschwitz Lezing. Deze lezing die het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met de Pensioen- en Uitkeringsraad en het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies organiseert, is een jaarlijkse traditie geworden. Aan de lezing, enkele dagen voor de jaarlijkse Holocaust Memorial Day / Auschwitz herdenking, is ook een jaarlijkse onderscheiding verbonden, die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. De door Jan Wolkers ontworpen onderscheiding gaat deze keer naar Amnesty International. Na de lezing zal de bekende journalist Rocky Tuhuteru, Irene Khan interviewen over haar werk en leven. De belangstelling voor de bijeenkomst in de Beurs van Berlage te Amsterdam is zo groot, dat de 500 toegangskaarten al zijn vergeven. De lezing begint om 14.00 uur.

Irene Zubaida Khan (1956, Bangladesh) is sinds augustus 2001 secretaris-generaal van Amnesty International. De gevolgen van de aanslagen op 11 september 2001 voor de naleving van de mensenrechten hebben een centrale plaats ingenomen in haar werkzaamheden. Als eerste vrouw in de functie van secretaris-generaal heeft ze daarnaast bijzondere aandacht laten uitgaan naar de schending van de mensenrechten ten aanzien van vrouwen. Voor haar aantreden bij Amnesty International heeft Irene Khan verschillende hoge functies bekleed bij het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Irene Khan heeft diverse onderscheidingen en eredoctoraten ontvangen, waaronder de Sydney Peace Prize en een eredoctoraat van de Universiteit van Gent.

Amnesty International houdt zich wereldwijd bezig met de naleving van de mensenrechten, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948). De organisatie doet onderzoek naar schendingen van de mensenrechten en neemt actie om dergelijke schendingen te voorkomen of te stoppen. Amnesty International heeft 2,2 miljoen leden in 160 landen en is onafhankelijk. In 1977 ontving Amnesty International de Nobelprijs voor de Vrede

Annetje Fels Kupferschmidt (1914-2001) werd geboren in een Pools-joods gezin en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Gedurende WO II nam ze actief deel aan het verzet, maar na haar arrestatie werd ze als Joodse vrouw naar Auschwitz gedeporteerd. Ondanks het verlies van haar familie en ontelbare dierbaren gaf zij na de oorlog met veel energie en levenslust haar leven weer vorm. Zij was mede-oprichtster en tientallen jaren voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.





http://www.auschwitz.nl

http://www.auschwitz.nl