Gemeente Hilversum

College wijst gebied voor fietsparkeerders aan bij station Hilversum

24 januari 2008
Het college heeft besloten om het gebied achter het station aan te wijzen als verboden terrein voor het stallen van (brom)fietsen buiten de daarvoor bestemde plaatsen. Deze maatregel is bedoeld om de omgeving rond het station veilig en goed toegankelijk te houden. Het bestaande handhavingsgebied is uitgebreid van het Oosterspoorplein naar de Zuiderweg-Kleine Drift (tot aan de Oude Eemnesserstraat en tot aan de Larenseweg).

Door het nemen van dit tijdelijke aanwijzingsbesluit, mogen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hinderlijk of onjuist geparkeerde fietsen worden verplaatst. Aan de achterzijde van het station is met borden en met opvallende gele belijning op de weg het gebied aangegeven waarbinnen fietsbezitters hun fiets alleen in de rekken mogen parkeren. Fietsen die buíten de rekken geplaatst zijn, kunnen worden verplaatst naar de fietsverzamelplaats bij het kantoor van Connexxion. De verplaatste fietsen krijgen een sticker met uitleg over het verbod om buiten de rekken te parkeren.

Er zijn fietsenrekken geplaatst op de hoek van het Oosterspoorplein - Zuiderweg en in de bocht van de Larenseweg bij de voormalige spoorwegovergang. Hierdoor komt er ruimte om ongeveer 150 fietsen te parkeren.

De afgelopen maanden is gebleken dat het fietsparkeerbeleid effectief is. De openbare ruimte wordt overzichtelijker en veiliger en fietsparkeerplaatsen worden beter toegankelijk. Ook blijken gestolen rijwielen teruggegeven te kunnen worden aan de rechtmatige eigenaars, omdat de verplaatste fietsen uit de verzamelplaats geregistreerd worden en deze registers worden vergeleken met de aangiftes bij de politie.