Gemeente Zaltbommel


Rekenkamercommissie Zaltbommel vindt aanpak Wmo te voorzichtig. 25 januari 2008
Commissie Beeldende Kunst weer actief 24 januari 2008 Gemeente aan de slag met basisregistraties 9 januari 2008 Rekenkamercommissie Zaltbommel vindt aanpak Wmo te voorzichtig.

Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten wat gedaan wordt met de conclusies en aanbevelingen.

In het rapport met de titel "Wmo in Zaltbommel: Voor elkaar?" concludeert de rekenkamercommissie dat in Zaltbommel de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning nog in de kinderschoenen staat.

De Wet maatschappelijke ondersteuning moet er voor zorgen dat de kosten van de vergrijzing in de hand worden gehouden.

Daartoe is de verantwoordelijkheid voor de uitvoering aan gemeenten overgedragen, omdat gemeenten het beste kunnen weten wat de lokale behoeften en mogelijkheden aan maatschappelijke ondersteuning zijn. Veel taken in de Wmo worden al uitgevoerd door de gemeenten.

Nieuw is het verstrekken van huishoudelijke hulp, die van de AWBZ naar de Wmo is overgeheveld.
Na de invoering van de Wmo op 1 januari 2006 is er door veel gemeenten prioriteit gegeven aan het regelen van de huishoudelijke hulp. Dat is ook gebeurd in Zaltbommel.
Voor de uitvoering heeft de gemeente een Wmo-loket ingericht waar mensen met vragen terecht kunnen en waar de intake plaatsvindt. Maar nu dit allemaal is geregeld, is de vraag "hoe nu verder?".

Want de Wmo is heel veel meer dan het verstrekken van individuele voorzieningen.
De Wmo moet ervoor zorgen dat alle mensen moeten kunnen deelnemen aan onze samenleving en dat ze zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen blijven wonen.
Alleen op die manier kan worden voorkomen dat de gevolgen van de vergrijzing onbetaalbaar worden.
Dat betekent dus dat van iedereen wordt verwacht dat hij een steentje bijdraagt.

In Zaltbommel is de afgelopen twee jaar veel gedacht en geschreven over het mogelijke vervolg van de Wmo, maar dat heeft niet geleid tot concreet, vastgesteld beleid.
Dat betekent dat het Wmo-beleidsplan, dat richting moet geven aan alle aspecten van de Wmo, pas in de tweede helft van 2008 zal worden vastgesteld.
Dat is later dan wettelijk vereist is.
De rekenkamercommissies zet ook vraagtekens bij de aanpak die de gemeente heeft gekozen om tot het Wmo-beleidsplan te komen. Voordat de gemeenteraad keuzes kan maken, gaan werkgroepen aan de slag om vijf deelprogramma's uit te werken.
Het is de rekenkamercommissie niet duidelijk geworden hoe de resultaten van die deelprogramma's met elkaar worden verbonden, zodat er samenhangend beleid ontstaat.

De rekenkamercommissie vindt het een gemiste kans, dat de raad vooraf geen uitspraken heeft gedaan over strekking en reikwijdte van de Wmo in Zaltbommel.
Er is geen antwoord op de vraag of de Wmo alleen is bedoeld voor kwetsbare individuen in de Bommelse samenleving of dat de Wmo de gehele samenleving betreft.
En als dat laatste het geval is, wat er dan van de inwoners van Zaltbommel verwacht mag worden.
Het uitstellen van deze keuze zal in het gunstigste geval leiden tot vertraging, in het ongunstigste geval tot inefficient en ineffectief beleid.
De rekenkamercommissie hoopt dat het rapport zal leiden tot een fikse discussie in de gemeenteraad over de aanpak.
Want nog steeds geldt beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Geplaatst op: 25 januari 2008