Gemeente Valkenswaard

Weggebruikers tevreden over informatieservice Haalmeeruitdeweg.nl

Weggebruikers tevreden over informatieservice Haalmeeruitdeweg.nl

Bezoekers van de website Haalmeeruitdeweg.nl zijn heel tevreden over de actuele informatie over mogelijke verkeershinder door wegwerkzaamheden en evenementen in Zuidoost-Brabant. De gratis mail- en sms-waarschuwingsservice van Haalmeeruitdeweg.nl wordt bovendien met een 7,6 gewaardeerd. Dit blijkt uit een gebruikersonderzoek dat de Fontys Hogescholen heeft uitgevoerd onder ruim 350 respondenten en dat op 24 januari jl. is gepresenteerd.

Goede en voldoende informatie en het gemak om per mail en sms geïnformeerd te worden over eventuele vertragingen op de weg, zonder er zelf iets voor te hoeven doen, dat is wat ruim 90% van de geënquêteerden aanspreekt aan Haalmeeruitdeweg.nl. De informatievoorziening over verkeershinder door wegwerkzaamheden en evenementen is in maart 2006 gestart als dienst van Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant. De bedoeling is dat weggebruikers door een goede informatievoorziening zelf afgewogen keuzes kunnen maken over hun route, vertrektijd en wijze van vervoer. En dat blijkt te werken, aldus het onderzoek.

Gericht gebruik
Volgens de enquête wordt de informatie van Haalmeeruitdeweg.nl en de daaraan gekoppelde sms- en e-mailservice evenveel zakelijk als privé gebruikt. De website Haalmeeruitdeweg.nl zelf en de e-mailservice worden het meest geraadpleegd. Daarna volgt de wekelijkse Top 5 Wegwerkzaamheden en Evenementen in het Eindhovens Dagblad - een afgeleide van de dienst .

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de respondenten de informatie heel gericht gebruiken. Eén op de drie geeft aan vooraf informatie in te winnen op Haalmeeruitdeweg.nl om voorbereid op reis te gaan; een zelfde deel vertrekt op basis van deze informatie op andere tijden van huis. Interessant is ook dat de 'hinderbeleving' van de ondervraagden minder is doordat zij van tevoren op de hoogte zijn van de wegwerkzaamheden.

Tips beloond met prijzen
De geënquêteerden is ook gevraagd om extra tips voor de service. Met de geopperde ideeën en suggesties gaat Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant aan de slag om de bestaande gratis informatieservice Haalmeeruitdeweg.nl nog beter af te stemmen op de wensen van de gebruikers. De interessantste tips zijn bovendien beloond met in totaal negen prijzen, waaronder een TomTom One. Die ging naar de tip om de dienst uit te breiden met een 'wegwerkzaamhedenkalender', zodat sneller duidelijk is wanneer de werkzaamheden beginnen.

Over de organisatie
Haalmeeruitdeweg.nl is een initiatief van Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant. Hierin werken het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant (waaronder ook Valkenswaard), de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Noord-Brabant intensief samen om de bereikbaarheid van de regio op peil te houden.

Haalmeeruitdeweg.nl zal in de loop van 2008 uitgebreid worden, zodat de informatie geheel Noord-Brabant omvat.