Commandant Luchtstrijdkrachten directeur European Air Group

Luitenant-generaal Hans de Jong is vanaf maandag 28 januari, naast Commandant Luchtstrijdkrachten, ook directeur van de European Air Group (EAG). Generaal De Jong neemt deze functie over van zijn Belgische ambtgenoot, luitenant-generaal Gerard van Caelenberge. De functie van directeur van de EAG wordt elke twee jaar door een ander land ingevuld. Nederland wil de komende twee jaar het belang van de EAG en de samenwerking verder vergroten door de nadruk te leggen op het tactische niveau en de multinationale interoperabiliteit. Innovatieve toepassingen moeten dit ondersteunen.

De EAG is in 1995 ontstaan als samenwerkingsverband tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In juni 1999 traden Nederland, België, Duitsland, Italië en Spanje toe tot deze Intergovernmental Agreement. Het voornaamste doel van de EAG is het ontwikkelen en implementeren van beleid, aanwijzingen en initiatieven om de operationele capaciteiten van de EAG luchtstrijdkrachten te verbeteren. De EAG wordt tevens gebruikt voor onderzoek naar de rendabiliteit en effectiviteit van projecten waarover binnen de EAG-landen verschil van mening bestaat. Zo voert de EAG momenteel onderzoek uit naar de meest geschikte locatie voor het European Air Transport Centre, waarvoor vliegbasis Eindhoven kandidaat is. Ten slotte is de EAG een forum waarin de landen informeel kennis kunnen nemen van de organisatie, werkwijzen en culturen van de diverse luchtmachten, die de samenwerking ten goede komt.

De EAG-staf is gehuisvest in het Verenigd Koninkrijk op de Royal Air Force basis High Wycombe en bestaat uit 28 personen. Na de commando-wisseling bij het Commando Luchtstrijdkrachten op 29 mei wordt de functie van directeur European Air Group automatisch overgenomen door luitenant-generaal Jac Jansen, de opvolger van generaal De Jong.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed