Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (26/1)

BREDA, 26 januari 2008

Drie arrestaties na diefstal laptop in café

BREDA: Gisteravond heeft een 36-jarige Bredanaar in een café aan de Dreef omstreeks 18.30 uur de laptop van een 28-jarige Bredase gestolen. Hij verkocht de laptop direct door aan een 29-jarige Bredanaar voor 100 euro. De politie heeft deze twee mannen aangehouden. Ook een 15-jarig meisje die in het gezelschap was van de dief toen hij de laptop wegnam en verkocht werd vanwege betrokkenheid bij de zaak aangehouden. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

De eigenaresse van de laptop verklaarde dat ze gisteravond een café aan de Dreef bezocht. Ze legde haar laptop in de hoek bij het raam. Op het moment dat twee klanten het café verlieten, miste zij haar computer. Andere klanten vertelden haar dat een 36-jarige Bredanaar met haar laptop naar buiten was gegaan in gezelschap van een meisje. De politie heeft daarop verder onderzoek verricht. Eerst werden de twee dieven aangehouden. Daarna werd op hun aanwijzing de heler gearresteerd. De laptop werd in de woning van de 29-jarige Bredanaar aangetroffen.

Jeugdige brandstichters aangehouden in Etten-Leur

ETTEN-LEUR: De politie heeft vrijdagavond omstreeks 22.00 uur op de Kwadestraat drie jeugdige brandstichters aangehouden. Het gaat om twee jongens van 13 en 15 jaar uit Etten-Leur en een 11-jarige jonge uit Prinsenbeek. Een politieman in vrije tijd betrapte het trio op heterdaad toen zijn bij het bankje bij de skatebaan en basketbalveldje met lampenolie, aanmaakblokjes en aanstekers een prullenbak in brand had gestoken. Daarna hadden ze er nog een fiets tegen aangezet.

De knapen waren op het idee gekomen om fikkies te steken. Ze waren naar een winkel gegaan waar ze lampenolie en aanmaakblokjes kochten. Een van de jongens had maar liefst vier aanstekers in zijn fouillering. Hij gaf toe had hij wel eens kleine branden maakte. Een andere jongen vertelde dat zij tijdens de brandstichting werden aangemoedigd door oudere jongens, die hen opstookten om de hele fles olie in het vuur te gooien. De ouders van de jongens zijn in kennis gesteld. Er is een formulier opgemaakt om de betreffende instanties in kennis te stellen van het gedrag van de kinderen.

Vier arrestaties tijdens horecatoezicht in uitgaanscentrum Breda

BREDA: De agenten belast met het horecatoezicht hebben een relatief rustige dienst gehad. Het was niet erg druk in het uitgaanscentrum. Er werden vier arrestaties verricht.
· Omstreeks 02.30 uur werd op de Vismarktstraat een 45-jarige Bredanaar aangehouden. Hij had in een café een glas naar zijn 43-jarige ex vrouw gegooid. Dit glas was tegen het hoofd / nek van een andere klant beland. Ook had hij zijn ex in haar gezicht geslagen. Het slachtoffer vertelde dat zij aangifte deed. De verdachte is in verzekering gesteld.
· Een 22-jarige Bredase veelpleger werd omstreeks 03.35 uur op de Havermarkt aangehouden omdat hij een damesfiets bij zich had die vermoedelijk van diefstal afkomstig was. In de fietstassen vonden de agenten de persoonsgegevens van een iemand anders. Ook verklaarde hij dat het kinderzitje voor zijn kinderen was, terwijl hij helemaal geen kinderen heeft. Ook had hij geen verklaring voor enkele andere bijzonderheden aan het rijwiel. Hij is in verzekering gesteld. · Een 20-jarige Bredanaar werd omstreeks 02.00 uur aangehouden bij een café aan de Visserstraat. Hij had daar zo hard met een deur geslagen dat een beeldscherm op de grond viel. Ook had hij een stang en het sluitwerk van een nooddeur vernield. Hij had het café bezocht samen met zijn vader die het aan zijn hart heeft. Zijn vader werd in het café onwel, de zoon werd agressief en wilde zich bemoeien met het werk van de hulpdiensten, toen zijn vader in een aparte ruimte behandeld werd. Een van de agenten gebruikte pepperspray om het verzet van de verdachte te breken.
· Een 29-jarige Bredanaar werd omstreeks 04.00 uur op de Vismarktstraat aangehouden als verdachte van mishandeling. Hij zou een 21-jarige man uit Dorst op straat tot vier keer toe in het gezicht hebben geslagen. De verdachte verklaarde boos te zijn geworden op deze man omdat die een bijdehante opmerking maakte over het feit dat hij (de verdachte) kort daarvoor door een uitsmijter uit een café gezet was.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Jeugdige dief opgepakt

ETTEN-LEUR: Gisteravond is omstreeks 21.30 uur voor een horecazaak aan het Trivium een 14-jarige Bredase jongen aangehouden omdat hij een bankbiljet van vijf euro had gestolen. Het geld was van een 12-jarige jongen uit Oudenbosch. De verdachte had het geld uit de handen getrokken van de 12-jarige jongen, toen die wilde betalen bij de kassa. Met hulp van een van de portiers werd de verdachte aangehouden. De verdachte wordt vermoedelijk doorverwezen naar Bureau Halt.

17 bestuurders kijken te diep in het glaasje

BREDA: De politie van het district Breda en het
Verkeershandhavingsteam (VHT) heeft vannacht op vier locaties in Breda met 30 agenten een alcoholcontrole gehouden. Er werden 484 blaastesten afgenomen. Er waren 17 bestuurders die te diep in het glaasje hadden gekeken. Daarvan waren er 5 die vallen onder de categorie beginnend bestuurder. Het hoogst gemeten percentage was 1045 ugl, terwijl voor gevorderde bestuurders 220 ugl is toegestaan.

De politie controleerde vannacht op de Ettensebaan, de Allerheiligenweg, de Graaf Hendrik III laan en de Lunetstraat. Er werden vijf rijbewijzen ingevorderd. Aan de actie namen ook 5 medewerkers van VVN afdeling Breda deel. Zij deelden gadgets uit aan gecontroleerde bestuurders met als opschrift BOB BLIJFT FRIS. Ook was er een medewerker van de gemeente bij de controles betrokken. Hij verzamelde gegevens voor een wetenschappelijk onderzoek.

Bedelaar aangehouden voor veroorzaken overlast

BREDA: De wijkagent heeft vrijdagmiddag aan de Archimedesstraat een 25-jarige vrouw aangehouden die daar voor de ingang van de moskee aan het bedelen was. Ze had haar vierjarig zoontje bij zich. Ze werd aangehouden op grond van een artikel van de APV. (Het is verboden zich op of aan de weg zodanig op te houden dat aan weggebruikers overlast of hinder wordt veroorzaakt). De bedelaarster verblijft in Roosendaal en is van Bulgaarse afkomst. De wijkagent trad ter plaatse op na aanhoudende klachten van moskeebezoekers dat er overlast ervaren wordt van vooral Oost Europeanen die daar op vrijdag voor en na de dienst bedelen. De verdachte heeft een bekeuring van 75 euro gehad.

Politie onderzoekt beroving in Etten-Leur
ETTEN-LEUR: Een 48-jarige Oosterhouter is vannacht omstreeks 03.30 uur in Etten-Leur het slachtoffer geworden van een beroving. De man was naar Etten-Leur gereden om op een adres glas te plaatsen. Daar zijn navigatiesysteem niet goed werkte, stapte hij op de Couperuslaan uit bij een Informatiebord. Daar werd hij terwijl de juiste route zocht door drie buitenlands sprekende mannen belaagd. Het trio pakte hem hardhandig vast, trok zijn jas kapot en duwde hem tegen het bord. Het slachtoffer moest zijn telefoon afgeven. De politie neemt in de loop van de dag nog een uitgebreide aangifte op. De mobiele telefoon is direct geblokkeerd.

Auteur: Willem van Hooijdonk