Ingezonden persbericht


Persbericht

Q-Park parkeergarage Beursplein in Rotterdam heeft primeur

Payter, SKIDATA en Q-Park maken mobiel afrekenen in parkeergarage mogelijk

Rotterdam, 30 januari 2008 - In de parkeergarage Q-Park op het Beursplein in Rotterdam kunnen deelnemers aan de Payter-proef vanaf vandaag met hun mobiele telefoon betalen. Dankzij de samenwerking tussen Payter, SKIDATA en Q-Park hoeven bezoekers met een mobiel niet meer langs de betaalautomaat. Payter voegt hiermee een nieuwe mogelijkheid aan de mobiele portemonnee toe: parkeren.

Niet meer langs de betaalautomaat
Het werkt eenvoudig: bij het in- en uitrijden van de parkeergarage halen Payter bezoekers hun mobiele telefoon gewoon langs de in- en uitrijdterminal. Dit is mogelijk door het gebruik van Near Field Communication (NFC). Met dit mobiele betaalsysteem van Payter hoeft er niet langer gezocht te worden naar kleingeld. Bezoekers kunnen sneller uitrijden, zonder eerst langs de betaalautomaat te hoeven. Het is ook mogelijk om met de mobiele telefoon toegang tot de garage te verkrijgen buiten de normale openingstijden.

"Parkeren is één van de toepassingen waarbij betalen met je mobiele telefoon ideaal is omdat je geen kaartjes, kleingeld en bankpassen meer nodig hebt. Voor een dagje winkelen kun je je portemonnee nu echt thuislaten", aldus Elaine Carpenter, directeur van Payter. Als de test in de parkeergarage Q-Park Beursplein succesvol blijkt, willen Payter, SKIDATA en Q-Park het betaalsysteem ook in andere parkeergarages op andere goede locaties in Nederland toepassen.

Een nieuw Payter betaalpunt
Een half jaar geleden startte Payter als eerste bedrijf in Nederland een vooruitstrevende, grootschalige test in Rotterdam waar duizend deelnemers in meer dan veertig winkels met hun mobiele telefoon kunnen betalen. Met Q-Park Beursplein voegt Payter een nieuw betaalpunt toe aan de lange lijst van winkels en uitgaansgelegenheden die meedoen aan de proef met mobiel betalen in Rotterdam.

Unieke samenwerking
Voor Payter is de samenwerking met Q-Park een belangrijke stap in de groei naar een serieus betaalmiddel. "Q-Park is een vooruitstrevende organisatie met parkeergarages op toplocaties en dus een ideale partij om mee samen te werken", aldus Carpenter. Ook Fred Wilkes, Manager Sales & Marketing van Q-Park, is tevreden met het partnerschap. "Door samen te werken met Payter kan Q-Park zijn visie van 'Quality in Parking' nog beter invullen. Hiermee beloven wij klantvriendelijk personeel, schone en veilige parkeergarages, snel in- en uitrijden en betaalgemak", aldus Wilkes.

Multifunctioneel
SKIDATA is continu alert op nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat is ook de reden dat SKIDATA een samenwerking is aangegaan met Payter. "Als officieel partner van het NFC-platform leveren wij graag een bijdrage aan het ontwikkelen van deze nieuwe vorm van betalen en ticketing. Op deze manier wordt de mobiele telefoon een multi purpose ID, waardoor deze zowel bij parkeren als bij evenementen als ticket en betaalmiddel kan functioneren", vertelt Willem Jan Balk, Directeur van SKIDATA B.V. EINDE BERICHT -

Over Payter

In 2006 is Payter gestart met het ontwikkelen van een betaalsysteem via de mobiele telefoon waarmee consumenten onder meer in winkels kunnen betalen. In augustus 2007 startte Payter als eerste bedrijf in Nederland met een vooruitstrevende, grootschalige test in Rotterdam waar 1.000 deelnemers in meer dan veertig winkels als eersten in Nederland ook echt met hun mobieltje kunnen betalen. Er is echter nog veel meer mogelijk via dit systeem, zoals het reserveren van toegangskaarten, het aanvragen van informatie en het doen of ontvangen van speciale aanbiedingen, die aan de kassa automatisch verrekend worden. Ook deze toepassingen zullen in een later stadium tijdens de proef in Rotterdam worden getest. Payter BV, gevestigd in Rotterdam, is een jong, innovatief en zelfstandig bedrijf dat met de introductie van mobiel betalen nieuwe communicatietechnologieën en marketingconcepten verkent. Meer informatie en een demo op: www.payter.nl.

Over Q-Park

Q-Park staat voor "Quality in Parking" en richt zich op parkeren en mobiliteitsconcepten. Q-Park is de nummer 3 in Europa, met parkeergarages in eigendom, exploitatie, beheer of een mixvorm daarvan. De laatste jaren zijn de belangen snel uitgebreid met sterke marktposities in Nederland, Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

In Nederland is Q-Park marktleider met ruim 150 parkeeraccommodaties, waaronder 42 P+R terreinen, en circa 75.000 parkeerplaatsen in vrijwel alle grote steden. Opdrachtgevers zijn onder andere overheden, projectontwikkelaars, ziekenhuizen en particuliere bedrijven. Q-Park heeft samenwerkingsverbanden met de Nederlandse Spoorwegen en de ANWB.

Over SKIDATA

SKIDATA is internationaal marktleider in Access Management systemen. Voor ski, parkeer en eventlocaties. SKIDATA heeft uitstekende referenties in verschillende segmenten, zoals exploitanten, luchthavens, winkelcentra, hotels, ziekenhuizen en gemeenten.

Op dit moment zijn er alleen al in Nederland meer dan 350 SKIDATA systemen succesvol geïnstalleerd.

SKIDATA (www.SKIDATA.nl) is een onderdeel van de Kudelski Groep (www.nagra.com)

Contact Payter

Edelman

Nina Breuning

Mailto:nina.breuning@edelman.com

Tel, 020 - 301 09 80

Contact Q-Park

Q-Park Nederland
Fred Wilkes
Manager Sales & Marketing, tel. 043-329 58 58

Contact SKIDATA
Willem-Jan Balk
Directeur, tel. 0180-692100