Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 januari 2008

Raad vraagt Raad

Raadsleden in stadsdeel De Baarsjes gaan 31 januari in gesprek met mensen in het veld over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

In de Raad vraagt Raad-bijeenkomst (de eerste van dit jaar) laten raadsleden zich door bewoners en professionals informeren over zaken die in het stadsdeel spelen. De informatie uit de eerste hand helpt om tot goede besluitvorming te komen, vinden de raadsleden.

Stadsdeel De Baarsjes wil dat iedere burger de kans krijgt om mee te doen aan de samenleving. Al of niet geholpen door vrienden, familie, bekenden of maatschappelijke instellingen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) biedt daarvoor de basis. Het stadsdeel is verantwoordelijk voor uitwerking en uitvoering van de Wmo. In 'Iedereen telt mee' heeft het Dagelijks Bestuur nu de visie op de Wmo en de acties voor 2008 - 2011 vastgelegd. De raadscommissie bespreekt op 5 februari de plannen voor de Wmo en op 19 februari beslist de deelraad hoe het Wmo-programma er van 2008 tot 2011 uit gaat zien.

Subsidie rolluiken wegens succes verlengd

Ondernemers die niet uit eigen middelen een rolluik of veiligheidsglas kunnen bekostigen, kunnen nog tot 31 december 2009 een beroep doen op de subsidieregeling Rolluiken. Omdat het aantal aanvragen in de laatste helft van 2007 toenam, heeft het Dagelijks Bestuur besloten de subsidieregeling per januari van dit jaar met nog eens twee jaar te verlengen.

Ondernemers kunnen zich met een rolluik of met doorzichtig veiligheidsglas beter beschermen tegen vandalisme en diefstal. Bovendien is de investering ook nog eens van invloed op de hoogte van de verzekeringspremie.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Informatieavond Witte de Withstraat en -plein

Het duurt nog even, maar in 2010 worden de Witte de Withstraat en omgeving opnieuw ingericht. Bij de kruising met de Van Kinsbergenstraat komt het Witte de Withplein, als het nieuwe Admiralenblok gebouwd is. Donderdag 7 februari om 19.30 uur is in kunstcentrum Meneer de Wit (Postjesweg 2) een informatieavond over de plannen voor bewoners en ondernemers. Tegelijk is dit de start van een bewonersparticipatie traject: het stadsdeel wil graag van bewoners weten hoe zij het nieuwe plein voor zich zien. Portefeuillehouder Ab Cherribi: 'We willen van het Witte de Withplein de huiskamer van de Chassébuurt maken; daarom is het belangrijk om de ideeën van mensen uit de hele buurt te horen, zodat het een plein van en voor iedereen wordt.' In de Witte de Withstraat is minder 'speelruimte': er staat al vast dat er een tram door rijdt, en dat er vrijliggende fietspaden en volwaardige tramhaltes komen. Maar ook over deze straat hoort het stadsdeel graag ideeën.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Help, mijn bedrijfsruimte is te duur

Betaal ik te veel huur? Wat mag ik van mijn huisbaas verwachten? Wat zijn mijn rechten als de eigenaar het pand niet onderhoudt? Vragen waar de gemiddelde ondernemer regelmatig wakker van ligt. Op woensdag 6 februari om 18.00 uur organiseert het Ondernemershuis een bijeenkomst over huurrecht. Advocaat Casper Schouten, de koning van het huurgeschil, komt zijn boeiende verhaal vertellen. En uiteraard worden ook uw vragen persoonlijk beantwoord. Gegarandeerd een interessante en leerzame avond. Ook ondernemers met een kooppand zijn van harte welkom. Zij mogen een half uurtje later komen voor de netwerkborrel. Ondernemershuis, Admiraal de Ruyterweg 84, tel. 020 589 2930, info@ondernemershuiswest.nl, www.ondernemershuiswest.nl.

Uit de stadsdeelraad

Deelraad kritisch over kosten voor stadstoezicht

De partijen in de deelraad van De Baarsjes voelen er weinig voor om vierhonderdduizend euro te storten op de rekening van de Dienst Stadstoezicht. Dat bedrag komt uit zware onderhandelingen tussen de wethouders van alle stadsdelen. Maar PvdA, GroenLinks, VVD en D66 zijn zeer kritisch over het bedrag. 'Dit voelt als het geven van een bruidsschat voor een dochter die je nooit hebt gehad', meende de PvdA.

De Baarsjes werkt al sinds het invoeren van het betaald parkeren in het stadsdeel met Parkeer Combinatie Holland. Dat bedrijf, dat ook in Bos en Lommer en Oud-Zuid werkzaam is, regelt parkeervergunningen, collecteert parkeeropbrengsten en schrijft parkeerboetes uit voor wie niet betaalt. In de andere stadsdelen met betaald parkeren wordt dit werk gedaan door de Dienst Stadstoezicht.

Met deze dienst gaat het echter niet goed. Afgesproken is dat Stadstoezicht in 2011 wordt gesplitst, waarna het deel dat zich met parkeertoezicht bezig houdt, wordt verkocht. Dat brengt hoge kosten met zich mee omdat de koper ook het personeel over moet nemen. De gemeente heeft berekend dat die kosten oplopen tot 27 miljoen euro. De helft van dat bedrag wordt betaald door de Centrale Stad, de andere helft moeten de stadsdelen opbrengen.

Eigenlijk wilde De Baarsjes niet meebetalen, omdat het stadsdeel nooit heeft gewerkt met Stadstoezicht en dus niet schuldig is aan de situatie. Maar dat argument werd door de Centrale Stad niet geaccepteerd. De Baarsjes moet solidair zijn, zo luidde de boodschap. Maar de politieke partijen in De Baarsjes wilden daar dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie stadsdeelwerken niet aan. PvdA, GroenLinks, VVD en D66 vrezen bovendien dat het hier niet bij zal blijven en dat er later nog meer geld bij moet.

Portefeuillehouder Cherribi meldde daarop dat hij heeft onderhandeld met het pistool op de borst en dat hij het maximale er uit heeft gesleept. Maar de partijen vinden het onderhandelingsresultaat slecht. 'Wij moeten betalen omdat Stadstoezicht er in andere stadsdelen een potje van heeft gemaakt', zei de PvdA. 'Welke garantie krijgen we dat het niet meer wordt?', vond ook D66. Eigenlijk willen de partijen dat er opnieuw wordt onderhandeld. 'Wij moeten betalen omdat Stadstoezicht er in andere stadsdelen een potje van heeft gemaakt', zei de PvdA. 'Welke garantie krijgen we dat het niet meer wordt?', vond ook D66. Eigenlijk willen de partijen dat er opnieuw wordt onderhandeld, maar dat is volgens Cherribi uitgesloten. 'Wij zijn niet heel gelukkig met het resultaat, onderhandelen zal alleen maar tot tijdverlies leiden en een oplossing voor het probleem verder bemoeilijken. Het is een zeer moeizaam bereikt resultaat.'

De partijen gaan zich de komende dagen beraden over te nemen stappen. Komende dinsdag, tijdens de raadsvergadering, wordt over de kwestie verder gepraat.

De deelraad van De Baarsjes vergadert op dinsdag 29 januari 2008 vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg. Insprekers kunnen zich vooraf melden bij de griffie, via 020-5892431 of via griffie@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

Expo: "Een goed begin"

MLB Expositieruimte, tot 27 januari.

Portretfoto's Baarsjesbewoners

Expo C40, tot 31 maart.

Maandelijkse Muzikale Avond

Hudsonhof, 24 januari.

Realistische olieverfstillevens

Galerie Ei, 26 januari tot 23 februari.

Streetlab Sunday Afternoon

Meneer de Wit, 27 januari, aanvang 17.00 uur.

Vergadering Stadsdeelraad

Raadzaal van het stadsdeelkantoor, 29 januari, aanvang 20.00 uur.

De Baarsjes Dode Dichters Almanak

Buurtpunt Mercatorbuurt, 30 januari, aanvang 19.00 uur.