Vereniging Natuurmonumenten


HERSTEL VAN LANDGOED NIJENBURG GAAT VAN START
30-01-2008

Oude glorie
Het herstelplan Nijenburg heeft tot doel de parkaanleg rondom het woonhuis in oude glorie te herstellen. Dit betekent het terugbrengen van de oorspronkelijke ontwerpen aan de hand van bijvoorbeeld het herstel van de padenstructuren en de originele aanplant. Dit is van belang omdat de cultuurhistorische betekenis van Nijenburg voor de regio groot is en behouden moet blijven. Natuurmonumenten heeft hier een herstelplan voor opgesteld. Door donaties van de lokale Lions Club, leden van Natuurmonumenten, de Ondernemersvereniging Heiloo met haar leden en een bijdrage van de gemeente Heiloo kan Natuurmonumenten het eerste deel van het herstelplan nu uitvoeren.

Ruimte maken
Op het Dennenplein en het Beukenplein, die aan de Kennemerstraatweg liggen, zullen eerst bomen weggehaald worden om ruimte te maken. Aansluitend worden, volgens het ontwerp, op beide pleinen de wandelpaden hersteld en nieuwe bomen en stuiken geplant. Op de Zondagskrocht, een noordelijker gelegen bosje, worden ook bomen geveld. Ook dit gebeurt om cultuurhistorische redenen. Na het uitvoeren van het plan heeft de natuur een paar jaar nodig om alle nieuwe aanplant uit te laten groeien tot volwaardige bomen en heesterlagen. Pas dan is landgoed Nijenburg in volle glorie goed te aanschouwen.

Herstelplan
Hiermee is de eerste fase van het herstelplan afgerond. Voor de tweede fase zijn de financiële middelen nog niet toereikend. Hiervoor zal Natuurmonumenten een fondsenwervende actie opzetten en de verwachting is dat eind 2008 ook de andere herstelwerkzaamheden zoals in het Engelse Werk en rondom de Kattenberg gestart kunnen worden.

Meer informatie
Andre Timmer 06-54295304/ 075-6472040 Projectleider Natuurmonumenten Beheereenheid Kennemerland