Gemeente Oisterwijk

mogelijk ontzien bij aanleg kabels en leidingen 30-01-2008
Pastoorspaadje zoveel mogelijk ontzien bij aanleg kabels en leidingen

College wil onderzoek naar gedeeltelijke verplaatsing en restauratie haag

Het college heeft op dinsdag 29 januari besloten dat kabels en leidingen voor nutsvoorzieningen kunnen worden gelegd ten behoeve van 8 nieuwe woningen van plan Den Boogaard. Zij kiest daarbij voor de variant die het Pastoorspaadje zoveel mogelijk ontziet. Dit kan dankzij medewerking van omwonenden en nutsbedrijven.

Advies monumentencommissie

De Heemkundekring heeft het college er in december op attent gemaakt dat de aanleg van kabels en leidingen nadelige gevolgen kan hebben voor de waarde van het Pastoorspaadje. Daarop is de monumentencommissie om advies gevraagd. Deze heeft geadviseerd om eerst alle alternatieven af te wegen en het Pastoorspaadje zoveel mogelijk te respecteren en te behouden.

Doorsteek Pastoorspaadje

In samenwerking met kabel- en leidingbedrijven en woningbouwcombinatie Janssen/Op t Hoog is gezocht naar een alternatief tracé. Dat heeft, na overleg met omwonenden, een oplossing naar voren gebracht waarbij het Pastoorspaadje zoveel mogelijk wordt ontzien.

De oplossing komt erop neer dat er een sleuf gegraven wordt langs het Pastoorspaadje (over het perceel van het parochiecentrum). Dit nog onder voorbehoud van het besluit van het parochiebestuur in hun vergadering van dinsdagavond 29 januari. Ter hoogte van de 3 nieuwe appartementen wordt een doorsteek gemaakt naar de particuliere strook vóór de 5 nieuwe woningen. Het pastoorspaadje wordt op die manier overgestoken en zo min mogelijk verstoord. Hiervoor hebben de betreffende omwonenden hun medewerking toegezegd. Voor de aanleg van de kabels en leidingen wordt nu een aanlegvergunning aangevraagd.

In de toekomst mogelijk verplaatsing van de haag

De haag langs het pastoorspaadje staat deels op gemeentegrond en deels op privé-terrein. Het college vindt dat onderzocht moet worden of de haag in de toekomst gerestaureerd en in zijn geheel verplaatst kan worden op gemeentegrond. De haag komt dan weer recht te staan en op de oorspronkelijke plaats langs het Pastoorspaadje. Bovendien kan de gemeente alleen op die manier garanderen dat de karakteristieke waarden van het Pastoorspaadje behouden blijven. Particulieren mogen dan immers de haag niet snoeien. De verplaatsing zou tevens kunnen worden aangegrepen om restanten van onder andere een oude schutting en gaashekwerk weg te halen.

Vluchtroute Den Boogaard

In het kader van veiligheid moet nu ook worden bekeken of het noodzakelijk is dat de vluchtroute aan de achterzijde van Den Boogaard langs twee zijden wordt ontsloten. Als dat zo is, moet een aanlegvergunning worden aangevraagd om een opening in de haag aan te brengen. Deze wordt zo klein mogelijk (1,5 meter breed) en wordt als poort overgroeid met beukenhaag. Op die manier kan het gevoel van een gesloten haag zoveel mogelijk behouden blijven.

PROCLAIMER De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon