Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Voeding (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 31 januari 2008

Forse reorganisatie bij tabakproducent Kon. Theodorus Niemeyer Groningen

CNV Voeding wil goede afwikkeling voor alle betrokken mensen

"Hiermee krijgt de werkgelegenheid in de stad Groningen opnieuw een gevoelige klap toebedeeld. En uiteraard zijn wij daar niet blij mee. Alleen al om die reden zullen wij ons maximaal inspannen voor onze leden bij Niemeyer en proberen voor hen de overgang naar ander werk te regelen." Zo reageert bestuurder Siward Swart van CNV Voeding op de donderdagmiddag bekend gemaakte reorganisatie bij de Groningse tabaksproducent.

Tabaksproducent Koninklijke Theodorus Niemeyer/BAT wil circa 126 banen afromen van het totaal van 425 arbeidsplaatsen. Dit alles in het kader van verdere efficiëntie van de productie. De ontslagen zullen vallen in de diverse managementlagen van de onderneming. In de karakteristieke fabriek langs het spoor wordt shagtabak als Samson, Javaanse Jongens en Pall Mall geproduceerd.

Siward Swart stelt vast dat de directe omgeving van de stad Groningen het zwaar te verduren heeft momenteel: "Over een paar maanden sluit Friesland Foods zijn zuivelfabriek aan de Friesestraatweg, de Suikerunie heeft aangekondigd zijn suikerfabriek in Vierverlaten te willen sluiten en nu dan een kwart van de banen weg bij Niemeyer. Er verdwijnt dus behoorlijk wat werkgelegenheid in korte tijd. Dat mag dan meer efficiëntie opleveren bij de betrokken ondernemingen, het tegendeel wordt bereikt in de vacaturebakken van het Groningse CWI. Daar komen weer enkele namen bij van mensen die veel liever aan de slag waren gebleven.

Zo ook de betrokken medewerkers van Niemeyer. Ik zal de komende tijd met de directie besprekingen voeren hoe we deze mensen elders aan de slag kunnen houden of via outplacementtrajecten klaar kunnen stomen voor een andere baan."