Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (31-01)

TILBURG, 31 januari 2008

Inbreker op heterdaad gepakt

TILBURG: Een inbreker dacht in de nacht van woensdag 30 januari op donderdag 31 januari 2008 zijn slag te slaan in een studentenwoning aan de Van Linschotenlaan. Eén van de bewoners werd rond 04.20 uur gewekt door glasgerinkel. Hij ging op onderzoek uit en stuitte in de kamer van een afwezige mede-student op een onbekende man. De inbrekers was de kamer binnen gekomen door een ruit te vernielen. De verdachte werd opgesloten door snel een tussendeur af te sluiten. De politie was in enkele minuten ter plaatse en arresteerde de verdachte. Het bleek te gaan om een 25-jarige Tilburger. De man was nauwelijks aanspreekbaar, vermoedelijk vanwege drugsgebruik. Hij is ingesloten en in verzekering gesteld.

Dief / heler biedt gestolen paspoort te koop aan op Internet

TILBURG / BREDA: Bij een woninginbraak op 24 januari in de Deursenstraat werd het paspoort van de benadeelde gestolen. De vrouw deed aangifte op basis waarvan de politie een onderzoek instelde. De rechercheurs ontdekten dat er enkele dagen later een paspoort via Marktplaats te koop werd aangeboden. Op zich vreemd, want een paspoort is een persoonlijk document, dat eigendom is van de Staat der Nederlanden.

In overleg met de Officier van Justitie benaderde de politie de verkoper. Uiteraard vertelde de rechercheur niet dat hij van de politie was. Er werd een afspraak gemaakt voor donderdagochtend 31 januari op het NS-station in Breda. De verkoper wist niet dat een aantal agenten in burger op dat moment het NS-station in de gaten hielden. Toen de man het paspoort liet zien aan de rechercheur, bleek meteen dat het om het bewuste gestolen paspoort ging.

De man werd gearresteerd en is in verzekering gesteld. Onderzoek moet uitwijzen of hij zich schuldig heeft gemaakt aan de inbraak of aan heling. Het gaat om een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die een bekende is van de benadeelde van de inbraak.

Twaalfjarige jongen opgepakt vanwege belediging

TILBURG: Een 12-jarige jongen uit Tilburg is woensdagmiddag 30 januari om 16.30 uur opgepakt op verdenking van belediging. De knul had al diverse keren medewerkers van de Buurt Preventie Groep uitgescholden. Dat gebeurde in overdekte winkelcentrum aan het Paletplein. Kennelijk deed hij dat vanuit bravoure ten overstaan van enkele vriendjes. Op een gegeven moment was de maat vol. De medewerkers van het Buurt Preventie Groep hielden, op advies van de wijkagent, de jongen aan. Hij werd overgedragen aan de politie en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vanzelfsprekend zijn de ouders van deze minderjarige aangesproken over het gedrag van hun kind.

Over de Buurt Preventie Groep
De dertien vrijwilligers surveilleren ten minste één keer per week, per koppel, drie aaneengesloten uren, te voet in de wijk. Zij krijgen vooraf een briefing op het bureau Tilburg West. Een agent vertelt hen welke bijzonderheden voor hen relevant zijn. Ook wordt afgesproken in welk gebiedsdeel de surveillances plaats vinden. Zo krijgt elk deel van de buurt waar dat nodig is voldoende aandacht. De medewerkers zijn tijdesn hun werkzaamheden herkenbaar aan een opvallend fluoriserend oranje hesje met daarop de tekst "Buurt Preventie".Er is altijd een eenheid van het politieteam beschikbaar die de surveillerende burgers ondersteunt. Na afloop van de surveillance volgt op het bureau een debriefing waar de bijzonderheden uitgewisseld worden. Het initiatief voor deze buurtpreventiegroep komt van wijkagent Michel van Dongen. Het wordt van harte ondersteund door de gemeente Tilburg. De politie wil met deze buurtpreventiegroep de burgers medeverantwoordelijk maken voor de sociale controle en veiligheid in hun wijk. In het gebied is regelmatig sprake van overlast van hangjongeren. Ook zijn er andere vormen van criminaliteit zoals vernieling en woninginbraak.

130,- boete voor winkeldief

GOIRLE: Een winkeldief betaalde 130,- boete nadat hij betrapt was bij een winkeldiefstal.
De 62-jarige man stal vier blokken kaas met een totale waarde van 25,28. Bij een supermarkt aan De Hovel in Goirle verstopte hij de kaas in zijn jas. Hij liep daarna de winkel uit zonder de kaas bij de kassa af te rekenen. De verdachte ging daarbij niet langs de kassa, maar via de ingang naar buiten. Hij werd gearresteerd en aan de politie overgedragen. In het politiebureau legde hij een bekentenis af. Na overleg met het Openbaar Ministerie kreeg kreeg hij een boete van 130,- opgelegd, die hij meteen contant betaalde.

Politie onderzoekt beroving

TILBURG: De politie is een onderzoek gestart naar een beroving op de Goirkekanaaldijk. Een 17-jarige jongen werd woensdagavond 30 januari tussen 22.30 uur en 23.00 uur van zijn fiets geduwd. Dat gebeurde toen hij onder het viaduct bij de Midden Brabantweg fietste. Kennelijk hadden de drie daders hem daar op staan wachten. Het slachtoffer moest zijn mobiele telefoon en portemonnee afgeven onder bedreiging van geweld. Ook namen de belagers de grijs/blauwe Gazelle Medeo herenfiets van het slachtoffer mee. Vervolgens zijn verdachten weggereden op een scooter in de richting van Tilburg-Noord.

Auteur: Jeroen Steenmeijer