Gemeente Den Haag

Nieuwe taxitariefstructuur per 1 februari

Vanaf 1 februari 2008 geldt in heel Nederland een nieuwe wettelijke structuur voor de taxitarieven.
De nieuwe taxitariefstructuur zorgt ervoor dat de consument vooraf kan berekenen hoeveel de ritprijs zal bedragen en daardoor beter de verschillende aangeboden tarieven kan vergelijken.

Nu wordt het tarief voor een taxirit bepaald door het instaptarief, de prijs per kilometer en de prijs per tijdseenheid. Deze laatste factor speelt straks geen rol meer bij het bepalen van de ritprijs. Vanaf 1 februari betaalt de consument een instapprijs inclusief twee vrije kilometers en een tarief voor elke volgende kilometer. Als een taxichauffeur op verzoek van de klant bij aanvang van de rit moet wachten, bijvoorbeeld als een vergadering uitloopt, dan mag hij een tarief in rekening brengen. De nieuwe tarieven staan overzichtelijk aangegeven op de tariefkaart. Bij elke taxi is de tariefkaart van buitenaf duidelijk zichtbaar.

De wijziging van de tariefstructuur past in een reeks van maatregelen in het kader van het Taxibeleid. Het Taxibeleid heeft tot doel van de taxi een maatschappelijk alternatief vervoermiddel te maken, naast de fiets, auto of openbaar vervoer. Daarbij staan verhoging van de kwaliteit, transparantie voor de consument, en meer marktwerking centraal.

Kijk voor meer informatie op www.taxiwet.nl