Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans in discussie met Turkse studenten

31 jan 2008 | Staatssecretaris Timmermans bracht woensdag een bezoek aan Istanbul. Hij sprak daar onder meer met studenten van de Bosporus Universiteit over de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie.

Hoe staan Europeanen tegenover de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie? Wil Europa Turkije er eigenlijk wel bij? Vijftien studenten van de Bosporus Universiteit wilden in de discussie met Timmermans (Europese Zaken) vooral weten hoe er binnen de EU wordt aangekeken tegen een mogelijk Turks EU-lidmaatschap.

"Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat Turkije niet in Europa thuishoort, maar ik ben het daar zeer mee oneens.", zei Timmermans. "Turkije maakt deel uit van de Europese geschiedenis en hoort dus bij Europa."

Timmermans typeerde de Nederlandse positie ten aanzien van de onderhandelingen met Turkije als `strict but fair'. "Strikt, omdat Nederland scherp toeziet op naleving van de toetredingscriteria. Maar ook fair, omdat Nederland zich zal houden aan de afspraken, als Turkije dat ook doet", stelde Timmermans. "Bovendien wil Nederland Turkije waar mogelijk ondersteunen om aan de gestelde voorwaarden te voldoen."

Eerder op de dag bezocht Timmermans een tentoonstelling over `leven in twee werelden' in het Istanbul Modern Museum. Hij benadrukte het belang van het versterken van de culturele banden tussen Turkije en Nederland. "Culturele uitwisselingen zijn ongelooflijk belangrijk voor de Turks-Nederlandse betrekkingen.", aldus Timmermans.

Op donderdag sprak Timmermans in Ankara met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan. Onderwerp van dat gesprek waren de politieke en economische hervormingen die in Turkije worden doorgevoerd in het kader van de onderhandelingen met de Europese Unie.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl