Minister Vogelaar ondertekent eerste akkoord wijkenaanpak

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) ondertekent op 4 februari in de Deventer Rivierenwijk het eerste akkoord in het kader van de nieuwe wijkenaanpak. In een zogeheten charter worden de gezamenlijke verantwoordelijkheden en bijdragen van Rijk en gemeenten bij de uitvoering van het wijkactieplan Rivierenwijk vastgelegd.

Met de ondertekening van het eerste charter geeft minister Vogelaar uitvoering aan het Actieplan Krachtwijken dat zij medio vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde. Doel van de wijkaanpak-nieuwe-stijl is om van de veertig aandachtswijken in maximaal tien jaar Krachtwijken te maken waar het voor de bewoners prettig samenleven is. De gezamenlijke woningbouwcorporaties gaan daar de komende tien jaar 2,5 miljard euro aan bijdragen.

In een eerste kennismaking heeft minister Vogelaar zich vorig jaar in alle aandachtswijken door bestuurders, professionals en bewoners uitgebreid laten informeren over de problemen en kansen in hun wijk. Bij de bezoeken nu ligt de nadruk dan ook vooral op de uitvoering van de wijkactieplannen die de gemeenten en corporaties in samenspraak met de bewoners hebben opgesteld.

De verbetering van de sociale positie van bewoners is de rode draad in het wijkactieplan Rivierenwijk. Veel aandacht gaat uit naar maatschappelijke activering, scholing, werk, sport en beweging. De afspraak dat woningcorporatie Rentree de regierol heeft bij de uitvoering van het wijkactieplan is kenmerkend voor de aanpak in de IJsselstad. Dat geldt zowel voor investeringen 'in steen' als in welzijn en sociale samenhang. De stem van de bewoners telt zwaar mee: een bewonerskopgroep let erop dat er met hun wensen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden.

Minister Vogelaar ondertekent tegen het middaguur namens het kabinet het charter. Na de lunch met bewoners uit de Rivierenwijk, spreekt de minister met ouders en leerkrachten over het basisonderwijs. Verder presenteren de bewoners activiteiten uit het samenwerkingsproject 'Sterrenvinder' dat erop gericht is mensen een treetje hoger te helpen op de maatschappelijke ladder. Eind van de middag opent de minister onder de noemer 'Rivierenwijk beweegt', een tijdelijke schaatsbaan die met vereende krachten op een braakliggend terrein is aangelegd.

Noot aan redacties (