SGP


30 - 01 - 08 | SGP, VVD en CU op bres voor christenen in Jordanie

SGP, VVD en ChristenUnie willen dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zich gaat inzetten voor de christenen in Jordanie. De kamerleden Van der Staaij, Van Baalen en Voordewind hebben hierover vragen gesteld aan de regering.
Tot voor kort hadden christenen in Jordanie relatief een grote vrijheid. Uit de informatie van Compass Direct, een internationale organisatie die zich onder meer inzet voor verdrukte christenen, blijkt dat de traditionele tolerantie ten opzichte van christenen in Jordanie wegebt. Enkele tientallen gezinnen en individuen kregen in 2007 te horen dat ze niet in aanmerking (meer) komen voor een verblijfsvergunning.

________________________________________

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD) en Voordewind (CU) aan de minister van Buitenlandse zaken over toenemende Jordaanse druk op christelijke minderheid 30 januari 2008


- Heeft u kennisgenomen van de berichten, dat Jordanië de druk verhoogt op buitenlandse christenen om het land te verlaten?
- Is het u bekend, dat een fors aantal christenen met hun gezinnen die al lange tijd in Jordanië wonen het afgelopen jaar het land zijn uitgezet? Kunt u inzicht geven in de aantallen die het betreft?
- Herkent u de in de berichten gesuggereerde ontwikkeling, dat de traditionele godsdienstige tolerantie in Jordanië verdwijnt? Zo ja, hoe verklaart u deze ontwikkeling? Is deze mogelijke trend tijdens internationaal overleg of anderszins al eens aan de orde gesteld?
- Bent u op de hoogte van de beweegredenen van Jordanië om de druk op buitenlandse christenen te verhogen? Deelt u de conclusie van verschillende plaatselijke kerken, dat de beweegreden gelegen zal zijn in het evangeliseren onder moslims? In hoeverre strijdt evangelisatie onder moslims met het regeringsbeleid van Jordanië?
- Bent u bereid, in zowel bilateraal als in internationaal verband, om over deze ontwikkeling en over het genoemde regeringsbeleid uw zorgen uit te spreken en de regering van Jordanië te vragen de vrijheid van godsdienstige minderheden te waarborgen? Zo ja, op welke wijze wilt u hieraan concreet gestalte geven?
SGP, VVD en CU op bres voor christenen in Jordanie