Gemeente Winterswijk


Gemeente Winterswijk maakt postcodegebieden tot woonplaatsen

31 januari 2008

Winterswijk - Het college heeft de raad voorgesteld om de huidige postcodegebieden in de gemeente Winterswijk aan te wijzen als woonplaatsen. Het college volgt hiermee het convenant van het ministerie van VROM, de VNG en TNT. Dit convenant behandelt de toepassing van de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen en spreekt de voorkeur uit om de huidige postcodegebieden tot woonplaatsen te maken. Hiermee verandert alleen de formele overheidsadministratie. De praktijk van de adressering verandert niet omdat daar al het huidige postcodesysteem voor geldt.

In Winterswijk zijn in 1994 tien postcodegebieden gevormd: Winterswijk en negen buurtschappen. Met dit voorstel worden Winterswijk en deze buurtschappen volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplaatsen.

Verdeling in woonplaatsen
In het kader van de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen hebben het ministerie van VROM, de VNG en TNT een convenant gesloten over de verdeling van gemeenten in woonplaatsen. De partijen zijn het erover eens dat de bestaande situatie geformaliseerd moet worden. Dit betekent dat woonplaatsen worden gevormd op basis van de huidige postcodegebieden die TNT hanteert.

Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
De Nederlandse overheid is bezig met het verbeteren van haar dienstverlening. Onderdeel van deze ontwikkeling is de opzet van Basisregistraties voor personen, adressen, gebouwen, bedrijven, percelen en topografie. Hiervoor is onder meer de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen ontwikkeld. Op basis van dit wetsvoorstel werkt de gemeente Winterswijk aan de invoering van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Het doel van deze registratie is dat er een éénduidige vastlegging komt van alle adressen en gebouwen, die verplicht door alle overheden wordt gebruikt.