Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 31 januari

Fryslân, 31-01-2008 o Politieberichten van woensdag 30 januari 07.00 uur tot donderdag 31 januari 07.00 uur.

Afdeling persvoorlichting niet bereikbaar in verband met
vakbondsacties
De afdeling persvoorlichting is vandaag, donderdag 31 januari, vanaf 08.00 uur in verband met de landelijke vakbondsacties van de Nederlandse politie, niet bereikbaar voor reguliere vragen. Wel zijn wij voor calamiteiten bereikbaar op het bij de media bekende piketnummer. Wij vragen uw begrip voor de tijdelijke beperking van onze service.

Jirnsum: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Rijksweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. In de winkel werd een geldbedrag uit de kassa gehaald. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 33-jarige inwoonster van Wijckel aangifte.

Joure: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Midstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Een kantoor in het winkelpand werd doorzocht, waarbij een kleine kluis met daarin een geldbedrag werd weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 33-jarige inwoner van Haskerhorne aangifte.

Buitenpost: inbraak in zeecontainer
De politie onderzoekt een inbraak in een zeecontainer op een bouwterrein aan de Acht oan de Diken. In de nacht van dinsdag op woensdag werd de zeecontainer opengebroken, waarna er gereedschap werd weggenomen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 45-jarige inwoner van Joure aangifte.

Appelscha: inbraken zeecontainers en bouwkeet
De politie onderzoekt de inbraken in twee zeecontainers en een bouwkeet op een bouwterrein aan De Maden. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de containers en de bouwkeet opengebroken, waarna er een grote hoeveelheid gereedschap werd gestolen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 29-jarige inwoner van Oosterwolde aangifte.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige man uit Heerenveen. Hij reed met een personenauto in de bebouwde kom over de Weinmakker met een snelheid van 107 km/u. Hij kreeg een proces-verbaal en was zijn rijbewijs kwijt.

Veenwouden: poging afpersing
De politie stelt een onderzoek in naar melding van een 83-jarige vrouw uit Veenwouden, die in haar woning bedreigd werd en geld moest afgeven. Woensdag omstreeks 20.30 uur belde iemand aan bij haar woning aan De Elzen. Toen ze de voordeur opende, zag ze een man met een rood trainingspak en een rode muts. De man schreeuwde naar haar en riep om geld anders zou hij haar ombrengen. Vervolgens liep de man de woning in. De bewoonster wist via de voordeur weg te komen en bij de buren om hulp te vragen. Met de buurman terug bij de woning zagen ze de man in het rode trainingspak vertrekken in noordoostelijke richting over de brug. Met politiehonden is een onderzoek in de omgeving ingesteld. De dader werd helaas niet meer aangetroffen. Vandaag, donderdag, zal een technisch sporenonderzoek worden uitgevoerd. Het is niet bekend of er ook iets is gestolen.

Eastermar: schoorsteenbrand
De politie heeft donderdag geassisteerd bij een brand in een schoorsteen van een woning aan de Seadwei. Nadat de bewoner de open haard had aangestoken, begon de schoorsteen te razen en zagen buurtbewoners vuur uit de pijp komen. De brandweer werd gealarmeerd en zorgde ervoor dat het vuur werd gesmoord.

Kollumerzwaag: alerte burgers houden inbreker aan
De politie heeft woensdagnacht enkele burgers geassisteerd bij de aanhouding van een inbreker. Omstreeks 02.20 uur verliet een 32-jarige man uit Kollumerzwaag een horecabedrijf en liep richting zijn woning. Op de Foarwei hoorde hij een harde klap en glasgerinkel vanuit de richting van een winkel. Omdat hij vermoedde dat er werd ingebroken, liep hij direct terug naar het café en haalde enkele vrienden op. Samen gingen ze terug naar de winkel. Daar bleek een ruit ingegooid te zijn en er waren een aantal dozen met drank uit het schap gehaald. Ze zagen nog twee man wegrennen. Eén van de twee werd door de vriendengroep aangehouden. Hij was nog in het bezit van een aantal flessen drank. De tweede verdachte wist te ontkomen. De verdachte, een 35-jarige man uit Kollumerzwaag, is overgedragen aan de politie. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte. Hoeveel er precies is gestolen is nog niet bekend.