NEN


Netwerk voor PIN over IP voldoet niet per definitie aan EN-normen voor alarmtransmissie

woensdag 30 januari 2008, 09:27

De NEN-normcommissie NEC 79 Alarmsystemen is bezorgd over een circulaire van NCP Certificatie B.V. van 15 januari 2008 waarin wordt aangegeven dat een netwerk dat voldoet aan de eisen voor PIN over IP minimaal gelijkwaardig is aan AL1 & AL2. De NEN-normcommissie die actief betrokken is bij het opstellen van Europese normen voor alarmtransmissie over IP, onderschrijft deze mening namelijk niet.

Lacune tussen geldende norm en praktijk
NEC 79 heeft vastgesteld dat er in Nederland voor wat betreft alarmtransmissie een lacune ontstaat tussen de geldende norm en de praktijk en dat er behoefte is aan een toelichting in de vorm van een praktijkrichtlijn. Het VvBO heeft haar publicatie "Alarmtransmissie over IP-netwerken" aangeboden aan NEC 79 als uitgangspunt voor deze praktijkrichtlijn. Binnen NEC 79 wordt momenteel hard gewerkt aan het opstellen van deze praktijkrichtlijn.

Geen formeel standpunt over VvBO-document
In de door NCP Certificatie B.V. opgestelde circulaire en het bijbehorende document wordt diverse malen gerefereerd aan commentaar van NEC 79 op het VvBO document waarmee wordt gesuggereerd dat NEC 79 achter de door NCP Certificatie B.V. geboden oplossing staat. NEC 79 heeft tot op heden geen formeel standpunt ten aanzien van het VvBO document naar buiten gebracht en/of gepubliceerd.

Onjuiste vergelijkingen en waarden in circulaire Het bevreemdt NEC 79 dat functionele eisen uit Europese normen voor alarmtransmissie, welke ook voor Nederland gelden, worden vergeleken met specifieke buiten CENELEC om vastgestelde prestatie-eisen voor een privaat te exploiteren netwerk voor PIN over IP. Voor een vergelijking moeten "gelijkwaardige systemen" worden gecertificeerd volgens de geldende EN-normen.

Voorts moet worden opgemerkt dat vermelde waarden in de circulaire en het document niet overeenstemmen met de waarden uit EN 50136-1-1:1998 en worden de prestatiebegrippen niet goed geĂŻnterpreteerd.

NEC 79 kan op basis van de voorwaarden in document D2008 1.1 de gelijkwaardigheid van netwerken voor PIN over IP voor alarmtransmissie toepassingen volgens de EN-normen dan ook niet onderschrijven.

NEC 79
NEC 79 heeft als taak om zowel op nationaal niveau als op Europees niveau de ontwikkelingen zoals met betrekking tot alarmtransmissie over IP netwerken nauwgezet te volgen en te voorkomen dat marktpartijen of overheden gebruiks- en installatierichtlijnen opstellen die strijdig zijn met de geldende norm(en).

NEC 79 maakt haar bezorgdheid kenbaar over de mogelijke negatieve gevolgen van de NCP Certificatie B.V publicaties als in de praktijk zal blijken dat de door NCP gepropageerde gelijkwaardigheid voor alarmtransmissie onder de vigerende EN-normen niet tot stand te brengen zal zijn.