Doekle Terpstra bemiddelaar rond politie-cao

De heer D. (Doekle) Terpstra gaat als bemiddelaar aan de slag in de impasse tussen minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de politievakbonden. Minister Ter Horst heeft hem hiervoor gevraagd. Hoewel de vakbonden zich niet van tevoren verbinden aan de uitkomst van de bemiddelingspoging, hebben ze voldoende vertrouwen in Terpstra om er actief aan mee te werken.

De bemiddeling zal in twee fases plaatsvinden.

In de eerste fase zal Terpstra gesprekken voeren over de inzet van de betrokken partijen en over de mogelijke 'contouren van een oplossingsrichting'. Bij deze gesprekken moet rekening worden gehouden met de verhouding tussen de politievakbonden en de minister, en met de verhouding tussen de vakbonden onderling. Het is de bedoeling dat de eerste fase eind volgende week (donderdag 7 februari) is afgerond. De resultaten zullen dan vertrouwelijk blijven.

Op grond van de rapportage van Terpstra over de eerste fase, zal minister Ter Horst de vakbonden vragen of zijn advies genoeg perspectief biedt voor de tweede fase van het bemiddelingstraject. Mogelijk is ook in deze tweede fase Doekle Terpstra de bemiddelaar, maar het kan ook iemand anders zijn. In de tweede fase zal de bemiddelaar dan proberen om met een voorstel voor een nieuwe politie-cao te komen dat op een zo breed mogelijk draagvlak kan rekenen bij minister en vakbonden. Afhankelijk van het resultaat uit de eerste fase, zal de bemiddelaar dan met de volgende punten rekening houden:
- politie- en sectorspecifieke elementen, zoals de arbeidsmarktpositie, de zwaarte van het vak en de cao-ontwikkelingen binnen de sector politie in verhouding tot cao-afspraken binnen andere sectoren;
- de inzetbrieven van de afzonderlijke bonden en de minister;
- de actiedoelen die de afzonderlijke bonden hebben geformuleerd;
- het eerste en tweede cao-bod van minister Ter Horst;
- de beschikbare financiële ruimte;

- een beoogde looptijd van circa twee jaar.

Terpstra was van december 1998 tot mei 2005 voorzitter van de vakcentrale CNV. Vanaf 1 mei 2005 is hij voorzitter van de HBO-Raad, de vereniging van hogescholen.

Noot voor redacties (