Ingezonden persbericht


VOORAANKONDIGING
Utrecht, 19 december 2007

Hedendaagse kunst in Museum Catharijneconvent
2 februari - 6 april 2008

Cold Turkey en In het begin: twee unieke hedendaagse kunsttentoonstellingen in Museum Catharijneconvent in Utrecht. De één laat intrigerende kunstwerken zien over de periode Van Carnaval tot Pasen, de ander toont de genomineerde werken van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2008.

Cold Turkey. Van Carnaval tot Pasen
Feesten, afkicken van gewoonten, bezinning, dood en nieuw leven. Voor deze tentoonstelling zijn gerenommeerde Nederlandse kunstenaars speciaal uitgenodigd om ieder een werk te maken dat gerelateerd is aan de verschillende fases van de Passietijd: de periode die loopt Van Carnaval tot Pasen. De kunstenaars zijn er in geslaagd om eeuwenoude bekende, maar ook onbekende thema's uit deze periode een treffende actuele lading te geven. De tentoonstelling is een totaalkunstwerk: het publiek wordt niet alleen door de bijzondere kunstwerken van ruimte naar ruimte getrokken, maar ook door het gebruik van kleur, geur en geluid. Carnaval - Paul de Reus, Aswoensdag - Dieuwke Spaans, Vasten - Wout Herfkens, Palmzondag - Gijs Assmann, Witte Donderdag - Rini Hurkmans, Goede Vrijdag - Rinke Nijburg, Pasen - Erzsébet Baerveldt, Kleur - Jan Meijering, Geluid - Andries van Rossem, Geur - Babita Versluis.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting De Vrienden van Job en mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

In het begin. Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2008
De eerste woorden uit het best verkochte boek van Nederland zijn gekozen als thema voor deze nieuwe prijs in de kunstwereld. Kunstenaars zijn uitgedaagd om een nieuw kunstwerk te maken in de disciplines grafiek en/of videokunst, waarin de tekst In het begin zichtbaar en leesbaar is. De expositie toont de genomineerde kunstwerken van: Monica Blok & Hadas Itzkovitch, Pat van Boeckel, Paul van Dongen & Maarten Meevis, Hanna van Doornum, Jacomijn den Engelsen, Suska Mackert, Rinke Nijburg, Jos de l'Orme, Annemarie Petri, Anneke Reijnders, Tamar Roelse.

De winnaar van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2008, een prijs t.w.v. ¤ 7.500,-, wordt bekend gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling op 1 februari 2008. De jury bestaat uit: Annie Brouwer-Korf, voorzitter (burgemeester Utrecht), Els Barents (directeur Huis Marseille, Amsterdam), Hans den Hartog Jager (journalist en kunstcriticus), Guus van den Hout (directeur Museum Catharijneconvent), Ruudt Peters (beeldend kunstenaar), Bart Robbers (voorzitter Vermeulen Brauckman Stichting), Joost de Wal (kunsthistoricus).

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Vermeulen Brauckman Stichting.

Museum Catharijneconvent heeft een rijke, gevarieerde collectie van internationaal aanzien. De laatste jaren is het museum bovendien initiator van kunstprojecten en streeft er naar een rol te spelen in het tonen van hedendaagse kunst. www.catharijneconvent.nl