Ministerie van Defensie

01-02-2008 17:01

HR.MS. VAN GALEN ALS STATIONSSCHIP NAAR CARIBISCH GEBIED

Foto: ministerie van Defensie - Hr.Ms. Van Galen gaat aan het werk in het Caribisch Gebied

Het multipurposefregat Hr.Ms. Van Galen vertrekt zaterdag 2 februari naar het Caribisch gebied. In de wateren rond de Nederlandse Antillen en Aruba zal het de komende zes maanden dienst doen als stationsschip.

Het stationsschip speelt een belangrijke rol in internationale drugsbestrijdingoperaties. Hij patrouilleert veelvuldig in de Caribische Zee om drugstransporten richting Europa en de Verenigde Staten te onderscheppen. Maar ook om geallieerde eenheden naar de transporten te geleiden. Bovendien vervult de Van Galen in de territoriale wateren van de Antillen en Aruba kustwachttaken, zoals scheepvaartcontrole en reddingsoperaties. Bij natuurrampen, zoals bijvoorbeeld een orkaanpassage, kan het schip snel worden ingezet voor humanitaire reddingsoperaties. Dit gebeurde ook met zijn voorganger, Hr.Ms. Van Nes, die in september na orkaan Felix in Nicaragua werd ingezet.

Voor Hr.Ms. Van Galen is het de laatste grote operatie voor de Koninklijke Marine. Aan het eind van het jaar gaat het schip in onderhoud. Daarna komt het in dienst bij de Portugese marine.