KNHS


Finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie dressuur
2 februari 2008

Den Bosch (KNHS) - Op vrijdagavond 1 februari vond tijdens de KWPN Hengstenkeuring de ontknoping plaats van de KNHS/KWPN Mitsubishi Hengstencompetitie dressuur. In de Brabanthallen kon het publiek genieten van veel show en dressuurspektakel.

In de klasse L had Wynton (Jazz x Matador II) met Madeleine Vrees in de tussenstand een kleine voorsprong van 1,5 punt opgebouwd ten opzichte van Westpoint (Jazz x Michelangelo) met Rabo Talententeamlid Emmelie Scholtens.
De finale werd verreden volgens de PAVO formule met drie hengsten tegelijkertijd in de ring. De kopgroep bestond naast Wynton en Westpoint uit Lord Leatherdale. De finish werd heel close, want Wynton scoorde 88 punten en Westpoint kwam daar met 87,5 punt heel dicht bij. De eindoverwinning van de hengstencompetitie is uiteindelijk op naam gekomen van Wynton, met een tweede plaats voor Westpoint en een derde plaats voor Lord Leatherdale met Anne van Olst.

In de M-klasse werd Johnson de overtuigende winnaar. Jurylid Gert van den Hoorn roemde de imponerende Jazz-zoon en de wijze waarop Hans Peter Minderhoud hem voorstelde: De stap van Johnson is glaszuiver en ruim en krijgt een 8.5. De draf, tja wat is daar aan toe te voegenJohnson toont een expressieve wijze van bewegen en het schakelen werd zeer goed uitgevoerd en het schouderbinnenwaarts extra getoond. Voor de draf krijgt hij dan ook een 9.5. In de galop toont de hengst een fantastische balans en een goede techniek in de benen, ook goed voor een 9.5.
Vivaldo werd met een totaal van 169 punten tweede. Met één punt minder in het eindklassement was de derde plaats voor Citango.

De klasse Z werd zoals verwacht gewonnen door de leider in het tussenklassement: Decor Dreamcatcher. Met Mirelle van Kemenade-Witlox in het zadel komt de natuurlijke aanleg van de hengst volledig tot zijn recht. In de uitslag van deze laatste competitiewedstrijd moest Dreamcatcher overigens de eerste plaats delen met United die een zeer sterke verrichting liet zien onder Edward Gal. United werd tweede in de eindstand en kwam uiteindelijk toch behoorlijk dicht in de buurt van de nummer één. Ook Broere Ufo toonde zich van zijn beste kant in de Brabanthallen. Kirsten Beckers reed de hengst ontspannen rond en zette een zeer correcte proef neer.

De strijd om de VHO-trofee in de Lichte Tour en Grand Prix werd beslecht in het voordeel van Florencio. De hengst liet onder Hans Peter Minderhoud een fantastische kür zien en werd door het publiek op handen gedragen. Het lijkt alsof alles vanzelf gaat bij de voormalig tweevoudig wereldkampioen jonge paarden. 78.58% werd hun score. Scandic kwam onder zijn nieuwe Zweedse ruiter Patrik Kittel in de baan. Scandic heeft een zeer goede ontwikkeling doorgemaakt en swingend ging de hengst de baan rond, goed voor een score van 72.83%. Special D en Diederik van Silfhout gaven ook een fraaie show weg. De jonge ruiter stuurde de zwarte blikvanger zeer vanzelfsprekend door de baan en kreeg 70.16% op het protocol.

In de Grand Prix kür liepen Edward Gal en Gribaldi tegen wat storingen aan en de hengst leek niet geheel geconcentreerd op zijn ruiter. Hun 72.50% was wel genoeg voor de zege. De zeer veel werklust tonende 16-jarige Rubiquil werd door Thamar Zweistra naar 70.41% gereden.

Kijk voor alle uitslagen op www.kwpn.nl