Gemeente Arnhem

Cultuurbedrijf Arnhem voor educatie op school en in de wijk (05-02-08) B en W streven naar samengaan van Het Domein en Stichting Beleven De twee instellingen voor kunst- en cultuureducatie, Het Domein en Stichting Beleven, hebben de intentie om samen te gaan in het Cultuurbedrijf Arnhem. Zij werken dit uit in een intentieovereenkomst. Het Cultuurbedrijf Arnhem wordt gevestigd in het Kenniscluster in Rijnboog. 2008 wordt het voorbereidingsjaar van de fusie. Het Domein van kunst en cultuur en de Stichting Beleven voor culturele en kunstzinnige wijkactiviteiten dragen vanaf 2009 gezamenlijk de cultuureducatie op school en in de wijk. Jeugd en jongeren van 4 tot en met 18 jaar vormen de voornaamste doelgroep. Dit is de kern van de Nota Cultuureducatie De bakens verzetten, die het college van B en W op 5 februari heeft vastgesteld. De nota concretiseert het nieuwe beleid in zes Actieprogrammas met culturele trajecten en educatieve programmas voor kunst en cultuur op school en in de wijk.

Rita Weeda, wethouder van Cultuur: Wij willen bereiken dat basisschoolleerlingen actief kennis kunnen maken met uitingen van kunst, cultuur, erfgoed en nieuwe media. Verder zien we graag dat er zogenoemde cultuurscholen ontstaan die werken met professionele artistieke leerkrachten in basis-, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs. Cultuurscouts in de wijken gaan het culturele aanbod in de stad, in de wijk en op school met elkaar linken. Met de aanbieding van de Nota Cultuureducatie voldoen Burgemeester en Wethouders aan de wens van de gemeenteraad om nieuw beleid voor cultuureducatie te ontwikkelen. In 2007 hebben de instellingen voor onderwijs, cultuur en welzijn in mini-conferenties hun reactie gegeven op een advies van Hans Muiderman, landelijk expert op dit gebied. Die reacties zijn opgenomen in de nota, die het college nu aan de raad aanbiedt.
Samenhang bereiken versnippering tegengaan, is het doel. Arnhem biedt een groot aantal verspreide cultuureducatie-activiteiten. Vanuit de wijken en de scholen groeit de behoefte aan nieuwe educatievormen in de eigen omgeving. De komst van de multifunctionele centra biedt een goede kans om de cultuureducatie op school én in de wijk te integreren.

Actieprogrammas

* Cultuur en School op Maat heet het Actieprogramma waardoor leerlingen in het basisonderwijs in een doorlopend traject intensief ervaring opdoen met kunst, cultureel erfgoed en nieuwe media.

* In het actieprogramma Cultuurscholen werken artistieke vakdocenten eraan dat de cultuur doorklinkt in het hele lesprogramma.
* In het Actieprogramma Cultuur in de Wijk vormen Cultuurscouts de verbinding tussen de cultuureducatie op school en buiten school. Samen met stedelijke instellingen wordt jaarlijks een cultureel wijkfestival georganiseerd.

* Het Actieprogramma Amateurkunst en Cursusaanbod is gericht op cursusactiviteiten en amateurkunst; kinderen en jongeren krijgen de kans geboden om een workshop of cursus te volgen en zelf actief kunst te beoefenen.

* Cultuurbedrijf Arnhem i.o., ArtEZ en de gezelschappen met rijkssubsidie voor theater, zang en dans gaan in het Actieprogramma Talentontwikkeling in Arnhem samenwerken aan het scouten, ontwikkelen en begeleiden van talenten.
* In het Actieprogramma Cultuureducatie in Rijnboog gaat het Cultuurbedrijf Arnhem de educatieve spil vormen en zorgdragen voor de educatieve verbinding van de programmering van de Kunstencluster en Kenniscluster in Rijnboog met de wijken en scholen.

Financiering
Voor de opbouw van het Cultuurbedrijf Arnhem en de uitvoering van de Actieprogrammas stelt het college aan de raad voor om de budgetten voor Het Domein en het Actieplan Cultuurbereik in te zetten. Voor het plan Cultuur in de Breedte was twee jaar lang een bedrag van twee ton beschikbaar. Het college stelt voor om in de Perspectiefnota 2008 in te brengen daar vanaf 2009 een vast jaarlijks bedrag van te maken. Daarnaast zet de gemeente Arnhem zich in om vanaf 2009 extra middelen van het Rijk te verkrijgen voor cultuureducatie.