Christelijke ramadan verbreedt haar draagvlak

06/02/2008 09:43



Cordaid



Vasten vandaag officieel van start

Op Aswoensdag 6 februari gaat de jaarlijkse Vastenaktie van start. In 2007 was de actie, de grootste collecte voor Derde Wereld doelen in Nederland, goed voor een totaalbedrag aan giften van 6 miljoen euro. Meer mensen dan ooit tevoren droegen bij aan dit resultaat. Het eeuwenoude gebruik lijkt toe aan een revival. Enkele miljoenen huishoudens krijgen binnenkort de traditionele collecte-envelop en foldermateriaal op de deurmat.

Vierduizend vrijwilligers in meer dan 1000 lokale Vastenaktie-werkgroepen en enkele tienduizenden collectanten gaan er de komende weken op uit om de oproep op te volgen van paus Benedictus XVI: "Wij zijn geen eigenaren, maar beheerders van de goederen die wij bezitten. Die mogen daarom niet als onaantastbaar eigendom worden beschouwd, maar als middelen om zorg te dragen voor onze naaste. In het evangelie is duidelijk dat Jezus een ernstig verwijt maakt aan degene die de aardse rijkdommen alleen voor zichzelf wil hebben en benutten." Zorg voor elkaar, dat is het motto waarmee de Vastenaktie, in ons land gevoerd door de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid, dit jaar naar buiten treedt.

Belangrijke informatie
Anders dan de islamitische ramadan vindt de christelijke vasten plaats in een vaste periode van het jaar, de zes en een halve week voorafgaande aan Pasen. Door de vroegst mogelijke Pasen van dit jaar wordt het in 2007 een zeer vroege vasten. Bij het vasten grijpen beide religies terug op dezelfde oudtestamentische bronnen. De overeenkomsten zijn opvallender dan de verschillen. Zowel bij moslims als gelovige katholieken spelen de waarden van soberheid, spiritualiteit en soberheid een centrale rol in deze traditie. Aan de vooravond van de dialoog die het Vaticaan in het voorjaar aangaat met moslims en islamitische organisaties, is de vastentijd een herinnering aan de gemeenschappelijke wortels van beide wereldgodsdiensten.

Voor meer informatie over de Vastenaktie kunt u terecht op www.vastenaktie.nl.





http://www.vastenaktie.nl