Provincie Zuid-Holland

Jongerendebatdagen, 7 en 8 februari 2008 31-01-2008

Welke Zuid-Hollandse school heeft de beste debaters?

Voor de Jongerendebatdagen 2008 hebben zich teams van bijna veertig Zuid-Hollandse scholen aangemeld. Zij gaan met elkaar de woordenstrijd aan om drie prijzen. De drie wedstrijden zijn: de Zuid-Hollandse voorrondes van het Nationsaal Jeugddebat en VARA's Op Weg Naar Het Lagerhuis, en de Zuid-Hollandse jongerendebatwedstrijd.

Het complete programma en een overzicht van de scholen die meedoen, vindt u
op http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/thema_samenleving_ cultuur/content_jeugd/c_e_thema_samenleving-belangenbehartiging_en_jeu gdparticipatie/c_e_thema_samenleving-jongerendebatdagen_.htm De debatten worden live uitgezonden via www.zuid-holland.nl en zijn ook naderhand nog op deze site nog te bekijken onder het kopje "Digitale provincie" en dan kiezen voor "Webcasts".

De drie onderdelen van de Jongerendedatdagen

- Voorronde Op Weg Naar Het Lagerhuis: Schoolteams van tien leerlingen debatteren onderling volgens de bekende Lagerhuisformule. De twee winnende teams gaan door naar de finales die door VARA Televisie worden uitgezonden in het voorjaar van 2008.

- Voorronde Nationaal Jeugddebat: Zeventig jongeren debatteren met Statenleden. De jongeren die er het best in slagen hun eigen thema's hoger op de politieke agenda te krijgen, worden geselecteerd om deel te nemen aan het Nationale Jeugddebat in de Tweede Kamer later dit jaar.

- Zuid-Hollandse jongerendebatwedstrijd: Teams die in de eerste rondes van 'Op Weg Naar Het Lagerhuis' uitvallen, strijden verder om de Zuid-Hollandse jongerendebatprijs.

Achtergrond
De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij maatschappelijke onderwerpen. En dat zij daarbij steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen. Daarvoor is het nodig dat jongeren gemakkelijk kunnen beschikken over informatie die voor hen van belang is en dat zij kunnen oefenen in participatie-activiteiten. De provincie investeert in jongereninformatie en jeugdparticipatie; de Jongerendebatdagen zijn hiervan een goed voorbeeld.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22