Vaste gewoonten helpen topsporters naar betere prestatie

07/02/2008 11:03



Randstad Nederland



PERSBERICHT

Diemen, 7 februari 2008

Pannekoeken, eigen sokken onder de clubsokken of een bord pap Vaste gewoonten helpen topsporters naar betere prestatie

Het eten van een pannekoek, het dragen van je eigen sokken onder de clubsokken of een bord pap ter voorbereiding op een topprestatie. Zowel Nederlandse topsporters als medewerkers van Randstad hebben deze vaste gewoonten. Met aparte gewoontes kunnen de sporters zich beter concentreren voor een wedstrijd en voelen ze zich zekerder.

Dit blijkt uit een online enqu(ee)te, uitgevoerd door Ergo onder 180 Nederlandse topsporters en ongeveer evenveel medewerkers van Randstad. In aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing heeft Randstad onderzoek laten uitvoeren naar gewoonten die straks van pas kunnen komen in het land waar rituelen en tradities een belangrijk onderdeel van de cultuur zijn. Met het onderzoek geeft Randstad de aftrap voor het aftellen naar de Olympische Spelen. NOC NSF-voorzitter Erica Terpstra onthult vandaag om 12:25 uur de klok op het hoofdkantoor van Randstad, die tot 8-8-08 aftelt.

Behalve naar de vaste gewoonten is gevraagd naar de kennis van het Wilhelmus. Het meezingen van het volkslied zou straks in China voor de sporters en supporters ook een gewoonte moeten worden. Zo'n 37 procent van de ondervraagden echter kent de laatste regel van het eerste couplet van het Wilhelmus niet uit het hoofd.

Driekwart van de topsporters zegt een of meer vaste gewoontes te hebben voorafgaand aan het leveren van een topprestatie. Zo'n 54 procent van de sporters houdt er vooral speciale eet- en drinkgewoontes op na. Zo neemt een van de ondervraagde topsporters "àltijd een stukje chocola vooraf".

Opvallend zijn daarnaast de handelingen voor een wedstrijd, zoals bijvoorbeeld het altijd als eerste aantrekken van de linkerschoen. Ongeveer 17 procent van de geënqu(ee)teerde sporters vertoont dit soort gedrag. Een topsporter zegt daarover: "Ik kies op zo'n dag altijd ondergoed van een specifiek merk". Een andere topsporter: "Ik draag dan altijd mijn eigen sokken onder mijn clubsokken".

Voor 38 procent van de ondervraagde sporters is het doel van deze gewoontes om zich beter te concentreren op de sportprestatie. Op de tweede plaats komt 'me zekerder voelen'.

Vlak voor het leveren van de top(sport)prestatie doen de ondervraagden speciale dingen: "Draaien van het nummer Eye of the Tiger."
"Ik pep mezelf op door te zeggen/denken dat ik het kan, dat ik de beste ben en dat niemand om mij heen kan!" "Altijd naar de wc... Je wilt niet in het midden van je prestatie moeten..." "Stretch en ademhalingsoefeningen. In de ogen van teamgenoten kijken."





http://www.randstad.nl