HTF 1e timmerfabriek met KOMO-Attest productcertificaat 'Accoya'

07/02/2008 13:11



Heddes Bouw BV



Wageningen - Op woensdag 6 februari heeft Hoornse TimmerFabriek (HTF) als eerste in Nederland het KOMO-Attest productcertificaat voor Accoya hout ontvangen van Stichting Keuringsbureau Hout (SKH). Uit handen van Riens Wigboldus (Directeur SKH) ontving Ad Reus (Directeur HTF) het certificaat. Hiermee is HTF de eerste Nederlandse onderneming dat Accoya hout mag en kan verwerken onder het KOMO product certificaat en de SGT garantie, voor de levering van voor kozijnen, ramen en andere houtbewerkingen. Het Accoya hout is afkomstig van Titan Wood.

"Accoya is een uniek nieuw product van een zeer hoge kwaliteit." aldus Riens Wigboldus. "Doordat HTF zo daadkrachtig met dit product heeft getest, lopen zij met dit product absoluut voorop in de markt." vult Bert Kattenbroek (Titan Wood) aan. Accoya is een verduurzaamde naaldhoutsoort met de prestaties van het beste tropische hardhout. Accoya heeft duurzaamheidklasse 1, komt uit duurzaam bosbeheer en is 100% recyclebaar. Het is perfect voor buitengebruik, omdat het zeer vormstabiel is, vergrijst nauwelijks en is niet giftig. Het naaldhout heeft haar natuurlijke eigenschappen behouden, maar is toegenomen in hardheid.

HTF gaat kozijnen van Accoya hout leveren bij de uitbreiding van de Universiteit van Wageningen. Daarnaast zal een renovatieproject van 6 flats in Rotterdam en 206 woningen in de Transvaalbuurt te Den Haag van gecertificeerd Accoya hout worden voorzien.

De technologie achter Accoya is gebaseerd op het acetyleren van hout. In een drukketel reageert het ruwe hout met azijnzuuranhydride. Deze behandeling verandert de cellenstructuur van het hout zodanig dat bepaalde eigenschappen van het hout volledig veranderen. Er ontstaat een nieuwe houtsoort met de kwaliteiten van tropisch hardhout. Hierdoor is Accoya uiterst geschikt voor buitentoepassingen, waarbij de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van groot belang is.