Rijksuniversiteit Groningen

Opening Bernoulliborg donderdag 7 februari 2008

Datum: 07 februari 2008

Donderdag 7 februari a.s. om 16.00 uur opent dr. K. Duppen, lid van het college van bestuur Rijksuniversiteit Groningen, de Bernoulliborg. Dit is het nieuwe, blauwgekleurde hoofdgebouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen op het Zernikecomplex in de stad Groningen.

Vermaarde wiskundigen in Groningen

Het gebouw is vernoemd naar vader en zoon Johann en Daniël Bernoulli; telgen van een beroemde Zwitserse familie van wiskundigen. Vader Johann werd in 1695 geïnaugureerd als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zoon Daniël werd in Groningen geboren in het huis aan de Oude Boteringestraat nr. 18, vlakbij de huidige Openbare Bibliotheek. Daniël is vooral bekend geworden door de Wet van Bernoulli. Deze wet beschrijft het stromingsgedrag van gassen en vloeistoffen.

Interactief Science center

De Bernoulliborg is ontworpen door het Groninger architectenbureau De Zwarte Hond. Eén van de bijzondere vertrekken in het gebouw is de zogeheten Faculty Room; een ontmoetingsruimte voor de wetenschappelijke staf. Blikvanger in de centrale hal is Science LinX, het interactieve science center voor scholieren. Zij kunnen in Science LinX natuurwetenschap beproeven middels interactieve opstellingen. Zo illustreert de Mindballtafel op speelse wijze het meten van hersengolven. Het openingsprogramma van specifiek Science LinX begint om 14.00 uur: zowel het science center in de centrale hal als online op www.sciencelinx.nl.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Mariëlle Zwaanenburg communicatiemedewerker van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, m.e.l.zwaanenburg@rug.nl, telefoon 050-363 8304. Voor Science LinX kunt u ook contact opnemen met drs. Bart van de Laar, projectmanager, b.j.van.de.laar@rug.nl, telefoon 06-17776585.