Partij van de Arbeid

Wouter Bos over beginselen

07-02-2008 02:07

In Socialisme & Democratie, het maandblad van de WBS, reageert Wouter Bos op de Den Uyl-lezing van Jan Pronk. Volgens Bos staat Pronks pleidooi om prioriteit te leggen bij de meest kwetsbaren haaks op het historische streven van de PvdA om een coalitie te smeden van onderklasse, solidaire middenklasse en verlichte intellectuelen.

In de S&D reageert Wouter Bos op de den Uyl-lezing van Jan Pronk van december 2007. Hierin betoogt Pronk dat de PvdA zich moet heroriënteren op het klassieke gedachtegoed van de sociaal-democratie (de verentooi vernieuwen) en pleit voor gelijkheid als leidend beginsel. Alleen langs die weg kan volgens Pronk solidariteit, nationaal en internationaal, worden gerealiseerd. Wouter Bos pakt de handschoen op:

Jan Pronk haalt in zijn Den Uyl-lezing nogal wat overhoop. Een beschouwing over het moderne kapitalisme loopt naadloos over in een analyse van de geschiedenis van sociaal-democratische beginselprogrammas. In een verhandeling over moraliteit, eigenbelang en solidariteit passeert een boekenkast aan auteurs de revue, onder wie schrijver dezes. Zoals we dat van Pronk gewend zijn, is de toon kritisch ten opzichte van het jongste beginselprogramma van de PvdA, ten opzichte van de Den Uyl-lezing van Wim Kok uit 1995 en ten opzichte van mijn boek 'Dit land kan zoveel beter' uit 2005.

Bos vervolgt: Al was de lezing een doorwrocht betoog waarin Pronk zijn virtuele opponenten, ook mij, serieus nam en recht probeerde te doen. Toch was ik teleurgesteld. Deels door de toon, die somber was en daarmee ook weinig inspiratie bood. Maar vooral door de inhoud. Het was alsof allerlei discussies in de partij de afgelopen decennia aan Pronk voorbij waren gegaan of bij nader inzien toch niets te bieden hadden. Van nota bene zijn eigen 'Schuivende panelen' tot Wolfsons 'Niemand aan de kant' en De Boers 'De kaasstolp aan diggelen'- het was alsof het nooit had plaatsgevonden.

Bos concludeert aan het eind van zijn betoog: Pronks recept voor de PvdA vormt een breuk met onze traditie, doet slechts ten dele recht aan Joop den Uyl en leidt uiteindelijk tot de teloorgang van de solidariteit'. Aan de hand van vijf punten uit het beginselprogramma geeft Bos aan waarom hij denkt dat Pronk de plank misslaat: fatsoen, gelijkheid, kapitalisme, solidariteit en de positie van de middenklasse.

Lees hoe Wouter Bos deze vijf punten verder uitwerkt >

Lees hier de lezing van Jan Pronk >

Socialisme & Democratie
Al meer dan vijftig jaar is Socialisme en Democratie (S&D ) een belangrijk theoretisch en cultuurpolitiek platform voor de Nederlandse sociaal-democratie en een forum voor ideeën en meningen over politiek, wetenschap en cultuur.

Klik hier voor meer informatie over de Wiardi Beckman Stichting en S&D >