Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 februari 2008

'Ik durf nu gewoon weer over straat'

Net zoals in Slotervaart, Osdorp, Noord en Zeeburg zet ook stadsdeel De Baarsjes straatcoaches en gezinsbezoekers in tegen overlast van jongeren. Tegen vernielingen, samenscholing, vechtpartijen, herrie en intimidatie. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg: 'En de aanpak werkt. De overlast wordt minder.' In een stedelijke campagne worden de straatcoaches even in de schijnwerpers gezet. Met advertenties in o.a. de Echo, als ook op AT5 en via posters op straat. Verburg: 'Ik ben blij met de straatcoaches in De Baarsjes. Ze zijn continu zichtbaar op straat, reageren direct op ongewenst gedrag en spreken jongeren erop aan.' De gezinsbezoekers confronteren ouders met het gedrag van hun kinderen, maken afspraken met overlastgevende jongeren en hun ouders, houden de voortgang en resultaten in de gaten en verwijzen zo nodig door naar passende hulp. 'Ook bewoners kunnen helpen. Bijvoorbeeld door overlast te melden bij de buurtregisseur of politie. En als zij dat lastig vinden, via het speciale telefoonnummer van 'Meld misdaad anoniem', 0900-8844.'

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

500ste Van Dale Voorleesboek

Portefeuillehouder Godfried Lambriex en Tweede Kamerlid Samira Abbos-Bouchibti komen op zaterdag 9 februari om 11.00 uur op verjaarsvisite bij Benjamin-Bo Fortuin die op die dag twee jaar wordt. Zij komen hem het 500ste Van Dale Voorleesboek geven en ook nog een leuk ander kadootje. Stadsdeel De Baarsjes heeft naar aanleiding van een amendement van de PvdA op de begroting geld gereserveerd om drie jaar lang elk kind in het stadsdeel dat twee jaar wordt, dit eerste Van Dale Woordenboek cadeau te doen. In iets meer dan één jaar zijn er 500 boeken door het stadsdeel uitgegeven. Het is de bedoeling dat ouders uit het boek voorlezen, zodat hun kind meer woordjes gaat leren om zo al een beetje voorbereid te zijn op de Voorschool. Met dit project benadrukt het stadsdeel het belang van het vroegtijdig leren van Nederlandse woorden door kinderen. Het maakt ook onderdeel uit van een breder beleid, gericht om taalachterstand weg te nemen bij kinderen en hun ouders. De Baarsjes hoopt ook dat ouders hierdoor gestimuleerd worden om hun kinderen op de Voorschool te plaatsen.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim H. de Graaf, 06 1237 9510.

Octopusproject: veilig verkeer in De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes wil de verkeersveiligheid rond scholen verbeteren. Als proef start in de omgeving van de Joop Westerweelschool het Octopusproject. Portefeuillehouder Ab Cherribi: 'Kinderen hebben recht op een veilige straat. Daarom komen er hoge kleurige palen met bovenop een vrolijk gekleurde inktvis die de omgeving markeren waar weggebruikers extra voorzichtig moeten zijn, en niet harder mogen rijden dan 30 kilometer per uur. Rondom het plein wordt met letters op de weg aangegeven dat dit een 'schoolzone' is, en er komen verkeersdrempels en zebrapaden.'

De werkzaamheden rondom het Balboaplein en de Joop Westerweelschool zijn deze week gestart en duren ongeveer twee weken. Er komen extra verkeersdrempels en zebrapaden in de Cabotstraat, de Vasco Da Gamastraat en de Balboastraat. Om het fietsen op de stoep voor de Westerweelschool tegen te gaan wordt een aantal fietsenrekken en invalidenopritjes verplaatst. Ook wordt een hekje geplaatst op de plek waar veel fietsers de stoep oprijden.

Enkele gemeenten in Nederland gebruiken al de Octopus, evenals honderden gemeenten in België (ook de bakermat van Bob). Het project heeft als doel schoolkinderen veilig van en naar school te laten gaan. De herkenbare gele en paarse kleuren van de 'Octopuspalen' maken weggebruikers duidelijk dat zij een school naderen, zodat zij hun rijgedrag hier op aan kunnen passen.

De Octopuspalen worden op woensdag 5 maart feestelijk onthuld met de leerlingen van de Joop Westerweelschool.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Subsidies voor sympathieke projecten

Stadsdeel De Baarshes heeft de kleine projectsubsidies toegekend aan een dertigtal buurtvrijwilligersorganisaties. Subsidies - bedragen tussen de ¤ 200 en ¤ 4000 - gingen onder meer naar de volgende projecten: een orgelconcert, voorlichting over pubertijd, bijeenkomsten voor ouderen, een naaicursus, Surinaamse folklore, een talentenjacht, een Marokkaanse kookworkshop en een lampionoptocht. Voorwaarde voor subsidie is onder meer dat de projecten worden uitgevoerd door vrijwilligers en dat het project bestemd is voor De Baarsjesbewoners. De volgende subsidieronde sluit op 1 juli 2008. Vanaf 2009 gaat het stadsdeel acht keer per jaar over de subsidies besluiten. Zo wordt het makkelijker om binnen korte tijd met een goed plan aan de slag te kunnen.

De chemokar komt langs

In de week van 10 tot en met 15 maart komt de chemokar huis-aan-huis langs in De Baarsjes. De chemokar komt in elke buurt tussen 12.00 en 16.00 uur voor de deur langs om chemisch afval en kleine elektrische apparaten in ontvangst te nemen (maandag 18 februari, Postjesbuurt; dinsdag 19 februari, Mercatorbuurt; woensdag 20 februari, Chassébuurt; donderdag 21 februari, Jan Maijenbuurt / Admiralenbuurt; vrijdag 22 februari, Does-, Tromp- en Geuzenbuurt). Er wordt bij iedereen aangebeld!

Arco Verburg op de koffie

U zorgt voor de koffie; stadsdeelvoorzitter Arco Verburg bakt een taart. Tenminste één keer per week wil Verburg op bezoek bij een bewoner in de buurt. Verburg: 'Om elkaar beter te leren kennen. En om verhalen te horen. Wat houdt bewoners bezig? Wat gebeurt er op straat? Wat gaat goed? Ik hoop dat de gesprekken mij voeden en inspireren om mijn werk nog beter te doen. Ik wil dat De Baarsjes een plek blijft waar mensen zich thuisvoelen.'

Wilt u ook weleens een bakkie doen met de stadsdeelvoorzitter? Nodig hem uit! Schrijf u in via www.baarsjes.amsterdam.nl of neem contact op met het bestuurssecretariaat van stadsdeel De Baarsjes, 020 589 2440. Verburg doet verslag van zijn bezoeken in BaarsjesBerichten en op zijn weblog www.baarsjes.nl/weblog.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Herhaalde oproep

Inspraak plannen Chasséstraat

Het stadsdeel gaat de Chasséstraat in 2009 opknappen. De plannen zijn al in een vergevorderd stadium: het voorlopig ontwerp is sinds enkele weken vrij voor inspraak. Maandag 11 februari is om 19.30 uur een inspraakavond in Buurtcentrum Chassé (Chasséstraat 91). Bewoners krijgen een presentatie van de plannen en kunnen hier direct op reageren. Portefeuillehouder Ab Cherribi is bij de avond aanwezig.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Uit de stadsdeelraad

VVD kritisch, andere partijen steunen plannen jongeren Chassébuurt

Een grote meerderheid van de stadsdeelraad steunt de plannen van het Dagelijks Bestuur om de jongeren in de Chassébuurt ook het komende jaar een eigen plek te geven. PvdA, GroenLinks en D66 zijn tevreden omdat de jongeren minder overlast veroorzaken in de buurt. De VVD is daar ook blij mee, maar die partij vindt het prijskaartje dat hangt aan de extra opvang te hoog.

De jongeren in de Chassébuurt protesteerden eind vorig jaar, met steun van buurtbewoners, tegen het in hun ogen gebrekkige jongerenwerk van Stichting de Combinatie. Sinds december kunnen de jongeren drie avonden per week terecht in het gebouw van speeltuinvereniging Mercator. De opvang daar houdt op per maart en daarom is het Dagelijks Bestuur op zoek naar een nieuwe plek en naar een club die de jongeren tot het eind van het jaar professioneel wil begeleiden.

PvdA, GroenLinks en D66 toonden zich dinsdagavond tijdens de raadscommissie Welzijn tevreden over de afname van overlast in de Chassébuurt. De VVD noemde het bedrag dat gaat naar de opvang van de jongeren echter veel te hoog. "Wij snappen dat er geld gaat naar deze groep, maar wij willen dat het extra jongerenwerk zo min mogelijk kost'', vond de VVD. De andere partijen meenden echter dat het tegengaan van overlast het geld waard was. "Dat geld stoppen we graag in goed jongerenwerk'', vond D66. PvdA en GroenLinks daagden de VVD uit om zelf met goede oplossingen te komen.

Overigens waren alle partijen het er over eens dat de jongeren in de komende tijd zo mogelijk in een bestaand pand moeten worden opgevangen. Ze voelen er niet veel voor dat de jongeren in een tijdelijk noodgebouw worden geplaatst, omdat dat extra geld kost.

De raadscommissie wordt binnenkort geïnformeerd over de nieuwe locatie voor de jongeren en over de nieuwe begeleiders van de jongeren.

Raadscommissie praat over lagere parkeeropbrengsten

De raadscommissie Stadsdeelwerken praat volgende week dinsdag over de lagere parkeeropbrengsten in De Baarsjes. Vorig jaar is die opbrengst in de eerste drie kwartalen teruggelopen met vier ton. Dat komt waarschijnlijk o.a. door de inbraak in de parkeerautomaten, waarna tijdelijk niet is gecontroleerd en het buiten werking stellen van een deel van de parkeerautomaten in de Jan Evertsenstraat tijdens het opknappen van deze straat.

De raadscommissie praat verder over het project Energiebesparing bij lage inkomens en over autodelen.

De raadscommissie Stadsdeelwerken wordt gecombineerd met de raadscommissie Wonen. De vergadering begint dinsdag 12 februari om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden bij de griffie via griffie@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

Portretfoto's Baarsjesbewoners

Expo C40, tot 31 maart.

Realistische olieverfstillevens

Galerie Ei, tot 23 februari

Tentoonstelling 'Monument van trots'

Hal en raadzaal van het stadsdeelkantoor, tot 15 maart.

"Do you have a new Daisy on the wall"

MLB Expositieruimte, tot 23 februari.

Mello Six fait le mur

Galerie de Stoker, van 7 februari tot 1 maart.

Inspraakavond plannen Chasséstraat

Buurtcentrum Chassé, 11 februari, aanvang 19.30 uur.

Vergadering Raadscommissie Wonen/SDW

Raadzaal van het stadsdeelkantoor, 12 februari, aanvang 20.00 uur.