Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

D i rectie Regionale Zaken
Geachte Voorzitter,
Tijdens het wetgevingsoverleg over de Scheldeverdragen op 10 december 2007 heeft de Tweede Kamer de regering bij motie verzocht een onafhankelijke commissie in te stellen die onderzoekt of, en zo ja, welke alternatieve natuurherstelmogelijkheden er in het Westerscheldegebied zijn om minimaal 600 hectare natuur te realiseren. De motie (30862, 11) is op 18 december 2007 door de Tweede Kamer aangenomen. Naar aanleiding hiervan deel ik u het volgende mee.
Ik ben voornemens een commissie van vijf personen in te stellen met zowel deskundigheid en ervaring op het gebied van bestuurlijke vraagstukken als kennis van het estuariene systeem van de Westerschelde. Ik heb de heer drs. E.H.Th.M. Nijpels bereid gevonden als voorzitter van deze commissie op te treden. Tevens maken mevrouw prof. dr. J.M.H. Hulscher en de heren J. Heijkoop, T. Verbree en prof. dr. C.H.R. Heip deel uit van de commissie. Het ligt in mijn voornemen dat de commissie uiterlijk 1 november 2008 advies aan mij zal uitbrengen.
De commissie krijgt de opdracht om te onderzoeken of, en zo ja, welke alternatieve natuurherstelmogelijkheden er zijn voor ontpoldering van het Nederlandse deel van de Hertog Hedwigepolder. Dit natuurherstel is onderdeel van de 600 hectare estuariene natuurherstel van de Westerschelde en betreft de uitvoering van de natuurherstelopdracht, gesteld in artikel 3, derde lid, van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium.
De commissie doet haar voorstellen in overeenstemming met het plan van aanpak dat Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland heeft vastgesteld voor het estuariene natuurherstel voor het Middengebied.

De commissie zal bovendien de op 3 december 2007 aan de Tweede Kamer aangeboden petities en de resultaten van de commissie Maljers betrekken bij haar onderzoek. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg