Gemeente Woerden

College ziet Rijn terugkomen in binnenstad Woerden

07 feb 2008

persbericht
Een lint van gezellige pleinen en terrassen en de Oude Rijn die zich weer een weg baant door de historische binnenstad van Woerden. Veel wandel-fiets-en vaarroutes van en naar de mooie dorpen en wijken van de gemeente en naar het Groene Hart. En trotse bestuurders en inwoners dat het gelukt is het Groene Hart te bewaren én te ontsluiten voor wie van rust en ruimte houdt.
Dát is het beeld dat het college van burgemeester en wethouders hebben van Woerden anno 2025. Het beeld wordt geschetst in de concept Visie 2025, zoals het college dat heeft vastgesteld op 5 februari 2008. Donderdagavond 7 februari wordt dit concept 's avonds om 21.30 uur officieel overhandigd aan de zeven fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Dat gebeurde met een schetsmatige weergave van Woerden anno 2025 van de hand van de Woerdense Pia Sprong. De kunstenaar gaat de schets verder uitwerken na de besluitvorming door de gemeenteraad.

Wonen, werken, recreëren
Woerden zal anno 2025 een gemeente moeten zijn, centraal gelegen in de Randstad, die de voordelen van een stedelijk kern en het groene wonen van wijken en dorpen combineert. Het is een gemeente waar mensen graag willen wonen, werken en recreëerden. "Een plek waar iedereen wel graag zou willen wonen" schrijft het college. Als sleutelwoorden voor de verdere beleidsontwikkeling voor de komende jaren hanteert het college de woorden `leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid."

Woerden blijft zich ontwikkelen
Woerden blijft groeien, maar in een zodanig tempo en in een zodanige omvang dat dit zo organisch mogelijk gebeurt. Ook de in de economische visie al genoemde uitbreiding van het areaal bedrijventerreinen met 30 tot 50 hectare ziet het college als een belangrijke economische pijler onder de voorspoedige ontwikkeling van Woerden. Het college vindt wel dat er een wereld te winnen is om zoveel mogelijk draagvlak voor dit voornemen te verkrijgen. Er wordt dus eerst nader onderzoek gedaan of en hoe de gemeente met een reeks randvoorwaarden een dergelijke ontwikkeling in voldoende mate acceptabel kan laten zijn voor de inwoners.

Waterrecreatie en kleine kernen
Er is veel aandacht voor recreatie en toerisme in de Visie 2025. Naast veel aandacht voor `groene' recreatie moet er ook meer geïnvesteerd worden in `blauwe"recreatie en toerisme. En dat allemaal vooral gebaseerd op spierkracht.
Het is de gemeente veel waard om de identiteit van de kernen te behouden. De vitaliteit van de kernen staat en blijft op de bestuurlijke agenda, als het aan het college van B&W ligt.

Verdere procedure
De raad organiseert een Ronde Tafelbijeenkomst op 6 maart aanstaande. Besluitvorming volgt daarna.

Zie ook:

* Visie 2025

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |